Grade bazen pored Slovenske plaže

JP Morsko dobro izdalo građevinsku dozvolu za gradnju takozvanog privremenog montažnog objekta
133 pregleda 9 komentar(a)
bazen, gradilište, Budva, Foto: Vuk Lajović
bazen, gradilište, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.03.2015. 20:53h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom izdalo je građevinsku dozvolu budvanskoj kompniji „Torch platforms Montenegro“ za gradnju takozvanog privremenog montažnog objekta „Torch Budva“ na opštinskoj i državnoj zemlji, uz samu Slovensku plažu, između gornjeg i došnjeg šetališta pored Vile Manojlović.

Iako, kako se navodi, u građevinskoj dozvoli je riječ o privremenom montažnom objektu, koji podrazumijeva izgradnju bazena sa terasama i sanitarnim objektima, na gradilištu su juče radnici koristili čvrste materijale, od betona do metalne armature, te izlivena metar i po i gotovo 20 metara duga betonska konstrukciuja za budući bazen, koji će nići na samo par metara od pješčane Slovenske plaže. Cijeli teren je u proteklih nekoliko dana prekopan, a radovi će se po svoj prilici izvoditi do juna, do kada je odobreno dozvolom. Građevinski radovi u ovoj zoni po opštinskoj odluci morali bi biti završeni do 15. maja.

Građevinsku dozvolu, kojom se na terenu izvode betonski i grubi građevinski radova u zoni kojom gazduje, kako su pojasnili u Morskom dobru izdali su na osnovu izmjene i dopune Plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za opštinu Budva za period 2013-2015.godine koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma 30. oktobra 2014. i dokument je javan i dostupan na sajtu ministarstva.

Kako se navodi na tabli sa građevinskom dozvolom, koja je postavljena na gradilištu, a koje je ograđeno velikim nekoliko metara visokim drvenim panoima, koji su sa jedne i druge strane uzurpirali djelove pješačkih staza, riječ je montažnom objektu površine 407.53 kvadrata.

Podsjećamo da za zonu morskog dobra uz Slovensku plažu od Zavale do Staroga grada, nije usvojen planski dokument Državna studija lokacije, čime svih prethodnih godina, u ovom dijelu nijesu mogli biti građeni objekti od čvrstvog građevinskog materijala.

„U pitanju je odobrenje za postavljanje privremenog montažnog objekta sa terasama, bazenima, sportsko-rekreativnim aktivnostima, sanitarnim objektima i slično u zaleđu Slovenske plaže u Budvi izdato na osnovu Uredbe o povjeravanju poslova iz nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma. Ukazujemo i naglašavamo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma za predmetnu lokaciju prethodno maja 2013. godne donijelo posebnu Razradu lokacije 8.3. u okviru Plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2013-2015. godine koja je u istovjetnom obliku sadržana u Izmjenama i dopunama Plana u oktobru 2014. Dakle, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je nadležno za planiranje ovog privremenog objekta i sadržaja”, navodi se u odgovoru Službe za odnose sa javnošću Morskog dobra na pitanje na osnovu kojeg planskog dokumenta su dozvolili izvođenje grubih građevinskih radova.

“Bez obzira na zahtjeve novih investitora i potrebu obogaćivanja turističke ponude atraktivnim sadržajima i objektima kojima se unapređuje i podiže standard usluga na kupalištima, upravljanje prostorom, a posebno zonom morskog dobra trebalo bi da proizilazi i da predstavlja realizaciju planskih dokumenata”, naveli su iz javnog preduzeća Morsko dobro.

Iz Morskog dobra kažu da je bespredmetno ko gradi bazene

Firmu “Torch Platforms Montenegro” osnovala je, kako se navodi u centralnom registru privrednih subjekata “Torch platforms limited”

Na pitanje “Vijesti” ko su osnivači i ko stoji iza pomenute inostrane firme, kojoj su izdali građevinsku dozvolu, jer ovakvi projekti, koji se realizuju na najatraktivnijim djelovima obale, treba da budu što transparentniji, kako bi isključivali svaku sumnju zainteresovane javnosti, iz Morskog dobra su odgovorili da “implementacija usvojenih planskih dokumenata koja podrazumijeva i realizaciju atraktivnih projekata i atraktivnih lokacija čini bespredmetnim odgovor na to pitanje”

“Ukoliko sumnjate na bilo kakve elemente nezakonitih radnji, upućujemo vas da se obratite drugim nadležnim institucijama, jer to nije u domenu naših ovlašćenja i nadležnosti“, odgovorili su iz Morskog dobra.

Bonus video: