Građevinari najčešće krše zakon, radnici nezaštićeni

Kazne za poslodavce koji ne obezbjeđuju bezbjednost na radu su prekršajne, za pravno lice od 500 do 15.000 eura i odgovorno lice 25 do 1.000 eura
0 komentar(a)
gradilište, Foto: Boris Pejović
gradilište, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.04.2012. 08:55h

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović kazao je "Vijestima" da su prošle godine inspektori za zaštitu na radu imali 3.169 nadzora, a gotovo u svim slučajevima utvrdili su nepravilnosti.

Da je poslodavac zaštitio radnike našli su u svega 41 slučaju.

Numanović je, povodom Svjetskog dana zaštite na radu, saopštio da su inspektori donijeli 521 rješenje o otklanjanju nepravilnosti, od čega 94 o privremenoj mjeri zabrane rada.

"Kazne za poslodavce koji ne obezbjeđuju bezbjednost na radu su prekršajne, za pravno lice od 500 do 15.000 eura i odgovorno lice 25 do 1.000 eura, kao i kazne prekršajnim nalogom za poslodavca 200 a za preduzetnika 400 eura"

"U istom periodu je podnijeto 81 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, izrečeno je 414 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 71.385 eura, a u postupku administrativnih izvršenja rješenja je doneseno 16 zaključaka o novčanom kažnjavanju u ukupnom iznosu od 15.700 eura", kazao je on.

Podsjetio je da je urađeno je 30 uviđaja povreda na radu, od čega je pet bilo smrtnih, 24 teških i jedna kolektivna povreda na radu.

"Sve je veći broj poslodavaca naročito u oblasti građevinarstva, proizvodnje, trgovine i ugostiteljstva kod kojih je sproveden postupak procjene rizika na radnom mjestu i u radnoj okolini i kod kojih je utvrđen način i mjere za otklanjanje utvrđenih rizika", ohrabruje Numanović.

On je naglasio da se bezbjednost radnika na radu najviše krši u djelatnostima građevinarstva, i to na poslovima zidara, tesara, i to pri obavljanju zadataka koji se odnose na rad na visini.

"I u oblasti elektroprivrede je takođe dolazilo do povreda na radu, a zbog kršenja propisa koji se odnose na primjenu preventivnih mjera zaštite, i to na radnim mjestima sa povećanim rizikom. Isto tako, uočeni su i nedostaci kod poslodavaca koji se bave proizvodnjom i preradom drveta i sličnog materijala, te i djelatnosti proizvodnje PVC i AL stolarije", rekao je Numanović.

On je kazao da u primjeni preventivnih mjera zaštite na radu odgovornost imaju i poslodavci i zaposleni.

"Kazne za poslodavce koji ne obezbjeđuju bezbjednost na radu su prekršajne, za pravno lice od 500 do 15.000 eura i odgovorno lice 25 do 1.000 eura, kao i kazne prekršajnim nalogom za poslodavca 200 a za preduzetnika 400 eura", kazao je Numanović.

On je podsjetio da i Krivični zakonik utvrđuje novčane kazne i zatvor do jedne godine, ukoliko se dovodi u opasnost život ili zdravlje zaposlenih.

Numanović je kazao da se posljednjih godina preduzimaju mnoge aktivnosti kada je oblast zaštite na radu u pitanju.

"Na nacionalnom nivou je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu stvoren pravni osnov za harmonizaciju i implementaciju regulative sa EU acquis-em. Uskoro se očekuje početak realizacije ugovora u sklopu IPA 2009 "Harmonizacija i implementacija zakonske regulative za inspektore rada i inspektore zaštite na radu sa EU acquis-em", čijim će se, nadamo se, uspješnim završetkom izvršiti kompletna harmonizacija regulative iz oblasti zaštite na radu sa regulativom EU", kazao je Numanović.

Bonus video: