Građevince, ipak, ispisuju, drugi fakulteti zasad ne traže 1.000 eura

Na Građevinskom dali rok do 25. oktobra u podne za uplatu dodatnih troškova, rektor i UO UCG se ne oglašavaju, o problemu studenata magistarskih ćuti i premijer Duško Marković
5181 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Studenti magistarskih studija i dalje su između dvije vatre zbog neriješenog spora Univerziteta Crne Gore i Ministarstva prosvjete, a oni sa Građevinskog fakulteta ipak će biti ispisani ako do 25. oktobra ne uplate 1.000 eura preko već plaćene školarine. To je objavljeno na sajtu tog državnog fakulteta.

“Građevinski fakultet će... sprovoditi postupak ispisa studenata koji ne izvršavaju svoje obaveze iz ugovora o studiranju”, navodi se u saopštenju uz podsjećanje da neizvršavanje obaveza, pored ostalog, predstavlja “neupisavanje naredne godine studija, odnosno propuštanje ponovljenog prijavljivanja zaostalih predmeta iz prethodne godine studija u propisanom roku”.

Osim na studente magistarskih, odluka se odnose i na doktorande.

"Svi studenti magistarskih i doktorskih studija koji ne izvrše upis, odnosno prijavu kredita (uz odgovarajuću uplatu) za studijsku 2019/20. godinu zaključno sa petkom, 25. 10. 2019. godine, do 12.00 sati, biće ispisani”, piše u obavještenju, u kojem studente podsjećaju i da je uplata, prema odluci Upravnog odbora UCG, moguća u ratama.

Kako ne bi rizikovala ispis sa magistarskih, jer je već prijavila rad, sagovornica “Vijesti” sa Građevine, kazala je da će uplatiti prvu ratu. Ima i studenata koji kažu da će rizikovati ispis i promijeniti fakultet, ali da neće pristati da plate dodatne troškove.

Magistrandi državnih studija prije oko mjesec dana suočili su se sa mogućim ispisom sa fakulteta, kada je od njih traženo da plate 1.000 eura preko već plaćene školarine. U pitanju su studenti koji su položili sve ispite, a samo nisu odbranili magistarski rad.

U međuvremenu su iz Ministarstva prosvjete više puta kazali da studenti neće dodatno plaćati prijavu, odnosno odbranu master rada. I ministar Damir Šehović, te potom i Mubera Kurpejović iz Direktorata za visoko obrazovanje, kazali su da studenti imaju i dvije godine za završetak započetih stidija.

"Nemamo apsolutno nikakvu dilemu da studenti ne treba dodatno da plaćaju prijavu, odnosno odbranu master rada; da se pomenute studije mogu završiti u roku koji je definisan Zakonom o visokom obrazovanju, odnosno najkasnije za dvije godine; da je potrebno izvršiti povraćaj novca svim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili dodatnu uplatu za tezu, odnosno rad; te da će Univerzitetu biti opredijeljena nedostajuća sredstva po ovom osnovu”, rekla je nedavno Kurpejovićeva.

Ona je ranije kazala i da je komunikacija već započeta i da će Vlada u narednih nekoliko dana naći način da sa UCG otkloni sve dileme oko efikasne primjene.

Iz kabineta premijera Duška Markovića nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je stav Ministarstva prosvjete i njihov stav.

UCG je na stav Ministarstva prosvjete reagovao navodeći da bi umjesto saopštenja, taj resor morao da donese zvaničnu odluku.

Iz kabineta Markovića nisu komentarisali ni te navode, ni činjenicu da je svojevremeno zbog neizvršavanja smjernica Vlade, kao osnivača i finansijera UCG, sa mjesta rektora smijenjena Radmila Vojvodić. Nisu komentarisali ni ćutanje aktuelnog rektora Danila Nikolića, koji se nijednom nije oglasio u vezi sa problemom studenata magistarskih studija.

Predsjednik UO UCG Duško Bjelica dekanima je 19. septembra uputio dopis, kojim ih je, kao i ranije tokom ljeta, podsjetio da studente informišu o obavezama plaćanja studija. Ujedno, optužio ih je i da ga nisu dobro razumjeli i da je “...neprihvatljivo i neutemeljeno kako većina fakulteta pogrešno interpretira svoju obavezu i obavještava studente da od ove studijske godine UO zahtijeva ispis ili regulisanje statusa na drugi način”. Bjelica se nije i javno oglašavao na temu, niti je negirao navode “Vijesti” o načinu na koji su njegov dopis tumačili dekani fakulteta UCG.

Iz Ministarstva prosvjete nisu odgovorili na posljednju odluku uprave Građevinskog fakulteta. Sa drugih fakulteta nisu se oglašavali saopštenjima o mogućem ispisu. Nije poznato o kojem ukupno broju magistranada je riječ.

Studenti državnih studija ranije su kazali da za plaćanje dodatnih 1.000 eura nema pravnog osnova, jer se magistarski rad ne može tretirati kao nepoloženi ispit koji treba prenijeti u naredni semestar. U prilog navodima, pozvali su se na Ugovor o studiranju, Pravilnik o studiranju na postdiplomskim studijama. Podsjetili su i da, prema članu 122 Zakona o visokom obrazovanju “studenti koji su upisani na osnovnim, specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama prije stupanja na snagu tog Zakona, imaju pravo da završe studije prema studijskom programu koji je važio u vrijeme upisa, po zakonu po kojem su upisani, a najkasnije do kraja studijske 2020/21”.

Ako su pravila stara, ko je kriv za nenaplaćene pare?

Da će insistirati na uplati dodatnih 1.000 eura, sa Građevinskog fakulteta studentima je saopšteno i nedavno na sastanku sa Biljanom Šćepanović, prodekanicom za nastavu. Ona im je tada kazala da su od 2015. svi u obavezi da iznova prijave magistarski, da otud potiče i iznos od 1.000 eura, te da do ove godine “niko nije poštovao napisana pravila”.

Sa UCG nisu negirali njene navode, niti objasnili zbog čega prethodne generacije, ako ono važi, nisu podlijegale istom pravilu, kao ni to ko će da snosi odgovornost zbog nenaplaćenih sredstava.

Bonus video: