Gradnja čudnih aršina: Plaćali garažu po 26 eura, iako je zatvorena

Upravnik zgrade Emil Halimović smatra da je problem to što je izvođač “na svoju ruku” počeo radove, prethodno ne obavijestivši stanare
84 pregleda 4 komentar(a)
Avganistanka, Foto: Luka Zeković
Avganistanka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2014. 20:42h

Stanari vojne zgrade na Starom aerodromu u Podgorici plaćali su garažna mjesta, iako je garaža zatvorena već više od mjesec dana jer prokišnjava.

Avganistanka je sagrađena prije četiri godine, a nedugo zatim ispostavilo se da garaža nije napravljena kako treba, da bi krajem februara ove godine počeli radovi kako bi se riješio problem.

Stanari, međutim, nijesu obaviješteni da ne moraju da plaćaju zakup sve dok se “Vijesti” nijesu obratile Ministarstvu odbrane (MO). Samo dan kasnije, ekspresno su obaviješteni da ne moraju da plaćaju 25,95 eura mjesečno za mjesto u garaži, koju i ne koriste.

Upravnik zgrade Emil Halimović smatra da je problem to što je izvođač “na svoju ruku” počeo radove, prethodno ne obavijestivši stanare.

“Stanari su i dalje plaćali zakupninu, koja ide u budžet, u iznosu od 25,95 eura, a radovi su zaustavljeni jer ih je nemoguće obaviti tokom zime, pa se čeka ljepše vrijeme kako bi se hidroizolacija mogla uraditi”, kazao je Halimović “Vijestima”.

On je pojasnio da garaža prokišnjava jer odvod za atmosferske padavine nije dobro urađen i da se problem javio dok je garaža još bila u “garantnom roku”.

“Izvođač radova, firma "Kroling", probala je da nađe rješenje koje nije donijelo neki rezultat”, rekao je Halimović.

Iz Ministarstva odbrane su potvrdili da su utvrdili nedostatke i naložili da radovi počnu 31. januara, ali se u garaži Avganistanke trenutno ništa ne radi.

Iz “Krolinga” nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih i kada će biti nastavljeni radovi...

Halimović je rekao da je garantni rok u međuvremenu istekao, ali da su dobili uvjerenje od nadležnih iz Direkcije za javne radove da će izvođač morati da riješi problem uprkos tome.

Stanar Jevto Zejak kazao je da je investitor i “pogoršao” problem sa garažom, pokušavajući da ga riješi na “primitivan” način.

“Stanari... nijesu mogli da operu auta od nekih smjesa koje je donosila voda, vjerovatno iz krovne površine”, kazao je Zejak.

Zgrada je izgrađena kao projekat privatno-javnog partnerstva između MO i "Krolinga". Uprkos tome što je nedavno izgrađena, stanari imaju problema i sa liftovima i ventilacijom, ali je jedna od rijetkih zgrada u gradu koja ima agregat i savremeni protivpožarni sistem.

Stanove ne mogu da uknjiže zbog neokončanih sporova

Dodatni problem stanarima Avganistanke predstavlja i to što stanovi još nijesu u njihovom vlasništvu.

Oni svoje stanove ne mogu da uknjiže zbog tužbi koje su pokrenuli pojedini pripadnici Vojske, nezadovoljni raspodjelom.

Tužbe su podnesene 2011. i 2012. godine, nakon raspodjele i brojnih žalbi, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Liftovi se zaglavljuju zbog nestabilnog napona

Halimović je pojasnio da se liftovi zaglavljuju jer ne postoji “kvalitetan stabilizator”.

“Investitor (MO) je kupio trafostanicu za zgradu jer u naselju nije bilo uslova za priključivanje na drugu. Trafostanica koja je isporučena i ugrađena ne daje stabilan napon po propisima Elektroprivrede. Njen garantni rok je istekao, sada sa MO pokušavamo da stabilizujemo napon, a vidjećemo ko će to finansirati“, kazao je Halimović.

Stanari su imali problema i sa strujom u stanovima i ventilacijom, nakon što je olujni sjeverac odnio krov 2012...

Bonus video: