Gradnja postrojenja za otpadne vode u Pljevljima počinje u martu 2015.

Postrojenje za otpadne vode koje će se raditi u pljevaljskom selu Židovići koštaće oko šest miliona eura
0 komentar(a)
predstavnici Opštine Pljevlja i Aqualia Infrestructuras, Foto: Goran Malidžan
predstavnici Opštine Pljevlja i Aqualia Infrestructuras, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.10.2014. 07:58h

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima počeće najvjerovatnije u martu naredne godine, a do tada će se obaviti pripreme i uraditi projektna dokumentacija.

To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića sa Huan Bofill Maestre predstavnikom kompanije “Aqualia Infrestructuras” iz Španije, koja će biti izvođač radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Maestre je kazao da će uskoro početi sa pripremnim radovima, a da će sa glavnim poslom krenuti najkasnije u martu naredne godine. On je kazao da će nakon završenog posla Pljevlja dobiti moderno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

"Pored zapošljavanja određenog broja radnika, glavni efekat ovog projekta odnosiće se na životnu sredinu jer će se u Ćehotinu ispuštati prečišćene otpadne vode“, rekao je Maestre.

Đačić je kazao da će za koji dan i zvanično izvođača radova uvesti u posao.

"Uvesti u posao izvođača radova znači omogućiti mu da u sljedećih pet mjeseci izradi i reviduje projektnu dokumentaciju i obavi određene pripremne radove. Prema ugovoru u sljedeće dvije godine je rok za izvođenje svih radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Poslije toga slijedi godina probnog rada i na kraju godina za eventualno otklanjanje nedostataka ukoliko se pojave. Sve ukupno, rok za izvođenje svih radova prema ugovoru je neke četiri i po godine“, rekao je Đačić.

Postrojenje koje će se raditi u pljevaljskom selu Židovići koštaće oko šest miliona eura, od čega je 3,5 miliona grantovi, a dva i po kredit Evropske investicione banke.

"Revident projektne dokumentacije je Javna ustanova za razvoj i istraživanje iz Podgorice, a nadzor nad radovima obavljaće italijanska kompanija, koja je takođe dobila posao nadzora radova na izgradnji kolektora o kojem će ovih dana biti riječi“, istakao je Đačić.

On je rekao da više nema pravnih smetnji za početak radova jer je postupak eksproprijacije završen.

"Postoji neka stečena obaveza između nas i predstavnika crkve na ovom prostoru, ali to je postupak koji mi rješavamo i ne postoji nikakva smetnja za početak radova. Kapacitet postrojenja biće pet hiljada i šeststo metara kubnih na dan, odnosno 3,88 kubika u svakom minutu. Postrojenje će prečišćavati praktično sve fekalne i atmosferske vode koje dolaze iz gradske sredine“, istakao je Đačić.

Bonus video: