Gradonačelnik, a osuđen za prijetnju ubistvom: "Nije dostojan funkcije"

Sutkinja Ljiljana Popović kaznila je Đačića sa 600 eura zbog prijetnji koje je telefonom uputio Vukoviću 1. oktobra prošle godine
131 pregleda 6 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.07.2017. 19:46h

Opozicioni odbornici u pljevaljskoj Skupštini najvjerovatnije će pokrenuti postupak smjene gradonačelnika Mirka Đačića, nakon što je nedavno pravosnažno osuđen za ugrožavanje sigurnosti partijskog druga Žarka Vukovića.

Konačnu odluku o tome odbornici će donijeti na sjednici koja će se održati u narednih nekoliko dana, potvrđeno je “Vijestima”.

U opoziciji kažu da djelo za koje je osuđen Đačića čini nedostojnim za obavljanje funkcije, s obzirom da je prvi čovjek grada prijetio ubistvom građaninu čiji je predsjednik.

Sutkinja Ljiljana Popović kaznila je Đačića sa 600 eura zbog prijetnji koje je telefonom uputio Vukoviću 1. oktobra prošle godine. Gradonačečnik će morati da plati 403,5 eura na ime troškova krivičnog postupka i 27,5 eura paušala.

U presudi se navodi da je Đačić na prvom ročištu tvrdio da nije zvao Vukovića, a njegovu odbranu sud je ocijenio kao sračunatu kako bi izbjegao krivičnu odgovornost...

Vuković je u međuvremenu podnio tužbu protiv Đačića, od kojeg traži da mu isplati 5.000 eura.

Nezavisni odbornik Nikola Rovčanin kaže da je Zakon o lokalnoj samoupravi osnov za razrješenje.

“Član propisuje prestanak mandata po sili zakona. Ako bi skupština uzela ovo pitanje na razmatranje, odluka bi trebalo da bude samo deklaratornog karaktera, dakle samo konstatacija. Imajući u vidu da je pravosnažna osuda za djelo koje nekoga čini nedostojnim eliminaciono djeluje, to bi nadležnost trebalo da preuzme inspekcijski organ resornog Ministarstva. Ovdje je samo u pitanju postojanje ili nepostojanje nedostojnosti, odnosno da nadležni organ na to da odgovor. Međutim, ukoliko skupština kao organ koji je imenovao predsjednika u krajnjoj liniji bude glasala o njegovom razrješenju, smatram da će većina opet silom održati predsjednika, jer se pokazalo i na očitim primjerima kako glasaju protiv logike i zdravog razuma.”

I njegov kolega iz Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kaže da je Đačić počinio krivično djelo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije.

“Vjerovali smo da nećemo morati podnositi inicijativu za njegovo razrješenje i da će predsjednik sam podnijeti ostavku. Tako odgovorna funkcija pripada odgovornim ljudima, a to za šta je osuđen je ipak odraz nečije neodgovornosti koju je konstatovao sud. Tako ne može da se ponaša predsjednik Opštine. Očekujemo i da postupak njegovog razrješenja pokrene i DPS kao partija čiji je Đačić član, ili da ga natjera da sam podnese ostavku.”

Milan Lekić (DF): Da je sreće, gradonačelnik bi sam podnio ostavku

Odbornik DF-a Milan Lekić ocijenio je da je Đačić nedostojan da i dalje bude na čelu Opštine.

“Da je sreće, sam bi podnio ostavku, jer ga krivično djelo za koje je osuđen čini nedostojnim za obavljanje funkcije predsjednika. Ali, ako se ima u vidu i način na koji je došao na funkciju - preko pokradenih izbora kupovinom ličnih karat ucjenama, onda tako nešto nije za očekivati da uradi. U dogovoru sa ostakom opozicije odlučićemo da li ćemo i kada pokretnuti postupak njegovog razrješenja. Svaki postupak koji doprinositi rušenju DPS-a za nas je prihvatljiv“.

Bonus video: