Gradski menadžer Budve finansirao čišćenje spomen ploče srpskim oslobodiocima

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931, piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva"
459 pregleda 113 komentar(a)
Spomen poloča oslobodiocima Budve, Foto: Vuk Lajović
Spomen poloča oslobodiocima Budve, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.06.2017. 07:32h

Spomen ploča na starogradskim bedemima posvećena srpskim oslobodiocima Budve, koju su prije nekoliko mjeseci vandali oskrnavili crnom farbom, potpuno je očišćena.

Radove na čišćenju finansirao je iz svoga džepa gradski menadžer Budve Milo Božović.

Ime Božovića, jednog od ključnih ljudi budvanskog Demokratskog fronta široj javnosti postalo je poznato, kada je 21. maja na Dan nezavisnosti Crne Gore na svojoj porodičnoj kući postvaio osam metara dugu srpsku trobojku.

Spomen ploča,nastavljena iznad Veljih vrata Staroga grada u Budvi, godinama izaziva kontroverze, a nerijetko je na udaru vandala.

Radnik, koji je u zoru bio angažovan, očistio je naslage farbe, koje su bile na samoj ploči i bedemima.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931, piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva".

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, djela sude..."

Istorijska vjerodostojnost riječi, uklesanih odmah iznad venecijanskog lava koji tu stoji vjekovima, podijelio je političku i stručnu javnost u Budvi. Liberalna partija, koja se nalazi u aktulenoj i vlasti, je još prije nekoliko godina, kada je bila u koaliciji sa DPS zatražila uklanjnejne spomen ploče, ocijenivši je istorijskim falsifikatom. Liberali, koji participiraju u sadašnjoj vlasti, su praktično završili sve procedure, tako da je ostalo na državi i opštini da reguju i uklone spornu ploču.

Još ranije u SNP i DF su namjeru uklanjanja ploče ocijenili fašističkim činom.

Još ranije je soapšteno da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen obilježja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču "srpskim oslobodiocima Budve" ako Opština ne podnese inicijativu za uklanjenje.

Bonus video: