Gradsko pozorište u Podgorici izvelo 110 predstava u 2015. godini: U podstanarima od 1951.

“Pozorište je u 2015. realizovalo tri premijere, osvježilo nekoliko postojećih predstava. Izveli smo 83 predstave u Podgorici, drugim gradovima Crne Gore 20, u inostranstvu sedam”, navela je u izvještaju o radu direktorica pozorišta mr Ivana Mrvaljević
106 pregleda 0 komentar(a)
Gradsko pozorište, Foto: Zoran Đurić
Gradsko pozorište, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2016. 20:14h

Gradsko pozorište od formiranja 1951. godine nema vlastitu scenu, a u prošloj godini su uspjeli da izvedu 110 predstava.

Agencija za izgradnju i razvoj obustavila je nedavno peti tender za izgradnju zgrade Gradskog pozorišta. Pozorište je planirano na mjestu nekadašnjeg kultnog bioskopa „Kultura”.

U rješenju je navedeno da je postupak obustavljen jer nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

“Pozorište je u 2015. realizovalo tri premijere, osvježilo nekoliko postojećih predstava. Izveli smo 83 predstave u Podgorici, drugim gradovima Crne Gore 20, u inostranstvu sedam”, navela je u izvještaju o radu direktorica pozorišta mr Ivana Mrvaljević.

Kako je istakla predstave je vidjelo 22.775 gledalaca, u prosjeku 207 po izvedbi.

“Pozorište je produciralo tri nove predstave od kojih jednu na Dramskoj sceni za djecu ('Mačor u čizmama'), jednu na Lutkarskoj sceni za djecu ('Bajka o ribaru i ribici) i jednu na Večernjoj sceni ('Pogled s mosta')”, istakla je Mrvaljević.

Na osnovu Sporazuma o dugoročnoj saradnji, Pozorište svoje predstave izvodi na Velikoj i sceni DODEST-a Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“.

“Prostorni uslovi u KIC-u nijesu pozorišni, već dominantno osmišljeni i opremljeni za muzičku djelatnost (koncerti). Pozorište koristi poslovni prostor u Bokeškoj ulici, koji obuhvata prostoriju za tehnički sektor sa pomoćnom, kancelarije direktora, administrativno-tehničke službe, računovodstva i marketinga, kao prostoriju koja se koristi kao fundus”, navodi Mrvaljević.

Ona je nagasila da su uslovi za obavljanje djelatnosti tehničkog sektora nezadovoljavajući.

“Dekor pozorišta smješten je u sali nekadašnjeg bioskopa '1. maj' na Koniku. Za pomenutu namjenu koristi se još jedan prostor koji zakupljujemo. Kostimi, rekvizita i dio tehničke opreme smješteni su i u poslovnom prostoru Gradskog pozorišta. Tu se unikatni kostimi koji se, zbog loših uslova, čuvaju na neadekvatan način”, navodi Mrvaljević.

Gradsko pozorište godinama je podstanar u zgradi na uglu Bokeške i Njegoševe ulice.

Bonus video: