Grbljani prijete: Nema Sea Dance-a ako nam ne platite 50.000 eura

Grbljani od Opštine Budva traže da do 1. jula plati 50.000 eura duga na ime zakupa zemljišta
0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 24.06.2016. 14:19h

Dio Grbljana tvrdi da neće dozvoliti održavanje ljetnjeg muzičkog festivala “See dance” u zaleđu plaže Jaz, ako im nadležni ne plate 50.000 eura duga i ne vrate pola miliona kvadrata oduzete đedovine.

Mještani grbaljskih sela, okupljeni oko nevladine organizacije Jaz - Mrčevo polje zahtijevaju od Opštine Budva i Uprave za nekretnine da riješe problem povratka i knjiženja zemljišta.

Opštini Budva ostavili su rok do 1. jula, kada ističe ugovor lokalne uprave sa tom NVO oko zakupa dva miliona kvadrata u Mrčevom polju, da izmiri dug za zakup od 50.000 eura.

U suprotnom, tvrde, ugovor neće biti produžen.

Prema ugovoru, lokalna uprava dužna je da za zakup plaća 5.000 eura mjesečno, ali Grbljani tvrde da praktično 10 mjeseci nije uplaćen ni cent.

Koncertni plato na kome se sredinom jula održava festival, nalazi se na zemlji kojom upravlja ta NVO, koja okuplja više od 600 mještana.

Na Upravnom odboru NVO je rečeno da su se na radikalnu mjeru odlučili jer su dobili obećanje da će problem biti riješen.

Iako je veliki dio zemlje u Mrčevom polju vraćen tokom prethodnih šest godina od kada NVO vodi pravnu borbu, već godinu se opstruira povraćaj preostalih pola miliona kvadrata, zbog čega je neophodno izvršiti i razgraničenje opština Budva i Kotor.

Predsjednik NVO Ilija Bućin je kazao je da su razgovarali sa gradonačelnikom Srđom Popovićem i da je 15. juna održan i sastanak u Upravi za nekretnine u Podgorici, kome su prisustvovali i direktori budvanskog i kotorskog katastra.

On tvrdi da uprkos obećanjima ništa nije urađeno.

“Urgirali smo da Popović iskoristi svoje mogućnosti u tom lancu državne uprave, kako bi se problem pokrenuo sa mrtve tačke i tih 119 predmeta oko knjiženja pola miliona kvadrata riješio. Na sastanku u Podgorici, kome je prisustvovao i novi direktor Uprave Mirsad Nurković, dobili smo čvrsta uvjeravanja da će odmah u Budvu i Kotor poslati delegaciju, kako bi se što brže riješio problem. Paralelno, Skupština Opštine bi morala da donese odluku i o razgraničenju za dio parcela, gdje je došlo do preklapanja“, kazao je Bućin.

On tvrdi da ugovor neće biti produžen sve dok se ne izmiri dug za zakup od 50 hiljada eura.

“Loptica je sada na njihovj strani, oni su ti koji treba da ispune obećanja koja su dali. Imamo dobru volju, ali sve dok ne bude ispoštovan dogovor, nećemo produžavati ugovor. I kada budu ispoštovali, Upravni odbor će ponovo zasjedati, kako bi se dogovorili novi uslovi ugovora“.

Na zemlji mještana nalaze se i fudbalski tereni, te veliki kamp i parking za plažu Jaz.

Labud Mihović ističe da su Grbljani postali mnogo nervozni, jer se godinama igra sa njihovim strpljenjem.

Labud Mihović ističe da su Grbljani postali mnogo nervozni, jer se godinama igra sa njihovim strpljenjem

“Novi ugovor će biti revidiran. Ljudi su postali nervozni, godinama čekaju da se problemi riješe, i vjerujte sada će biti mnogo teže sa nama razgovarati“.

Istakavši da su njihovi preci “radili po Carigradu” kako bi zaradili da kupe kvadrat u Mrčevom polju, član UO Predrag Đurić je kazao da bi problem bio riješen da je država htjela.

“A sada treba da mi tu skaču neki Džegeri , a da mene za to niko ništa ne pita. Lično ne bi nikakve ugovore produžavao, nikave Sea dance festivale održavao, dok god zemlja ne bude naša. Nama jedino država ne dozvoljava da se uknjižimo na zemlju“.

Ogorčeni i zbog kabla, brinu i za rijetku vrstu žabe iz rijeke

Mještani su, kako je rečeno ne sastanku, ogorčeni uništavanjem rijeke i Mrčevog polja postavljenjem energetskog kabla kojim treba da se spoji Crna Gora i Italija.

“Oni su htjeli da kabl prođe kroz sred Mrčevog polja, ali mi smo to zabranili, pa ga postvaljaju po obodu. Oni su prokopali privatne parcele, a zemlju i kamenje obrušavaju u rijeku. Malo ko zna da u rijeci živi rijetka vrsta žaba koja je zakonom zaštićena“, rečeno je Upravnom odboru NVO.

Tražiće i 280.000 kvadrata zemlje, na kojem su koncertni plato, sportski tereni, auto-kamp...

Članovi Upravnog odbora najavili su da će započeti proceduru za povraćaj najatraktivnijeg dijela Mrčevog polja - 280.000 kvadrata zemlje uz samu plažu, gdje se nalazi koncertni plato, sportski tereni, auto-kamp...

“Riječ je o bivšem gradsko građevinskom zemljištu i već na sastanku u Podgorici smo nagovijestili da predstoji i otvaranje postupka za povraćaj i ovoga dijela. Naslućujemo da neće biti dobre volje nadležnih. Najavili smo da ćemo tražiti hitan satanak da se oko ovoga raspravi, da vidimo šta oni nama mogu da garantuju i ponude, i tražićemo 'tvrdi' papir da država želi da to riješi ili ne, kako bi znali kako da reagujemo“, kazao je predsjednik NVO Ilija Bućin.

Bonus video: