Grbović: Za dvije godine Opština Nikšić će biti na pozitivnoj nuli

Novi predsjednik opštine Nikšić kazao da je zatekao mnogo problema i da oporavak neće ići ni lako ni brzo
52 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 07:57h

Znao je Veselin Grbović da 18. aprila, kada je izabran za predsjednika opštine Nikšić, sjeda na “vruću stolicu”, ali vjerovatno ni slutio nije koliko ga problema čeka. Novi predsjednik opštine priznaje da nije “gorio od želje” da preuzme “časnu, ali nezahvalnu funkciju”.

Grbović je kazao da za Dom revolucije ima rješenje i da završetak radova, koji bi koštao oko 60 miliona eura, nije pravi potez

Uspio je, kako je kazao, da “skenira” dobar dio stanja u Opštini i situacija nije uopšte ohrabrujuća.

"Jasno je da je finansijska situacija izuzetno loša. Dugovi su veći od 23,5 miliona eura. Pokušaćemo da sa bankama razgovaramo i izvršimo neke reprograme, a očekujem i novac od Elektroprivrede, jer se nadam da ćemo uspjeti da naplatimo neke prihode koji do sada nijesu naplaćivani, što bi značajno popravilo situaciju", kazao je Grbović.

Predsjednik Opštine se nada da će praznu kasu uspjeti da popuni i sa makar dijelom naplaćenih potraživanja, a očekuje i priliv sredstava od komunalija.

Ne bježi ni od problema na koje ukazuju NVO koje se bave zaštitom životne sredine, a tiču se regionalne deponije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

"Predviđena sredstva za sistem za prečišćavanje za ovu godinu su oko 10,5 miliona eura. Mislim da je to previše i da se to za godinu ne može sve potrošiti, pa ćemo da nađemo objektivno rješenje i nastavimo sa radovima. Što se deponije tiče došlo je do imovinskih problema sa vlasnikom imanja na kome je planirana deponija i pošto sudski procesi mogu trajati dugo moraćemo da tražimo neko rješenje za privremenu deponiju", kazao je prvi čovjek Nikšića.

Gradnja kanalizacione mreže uništila je ionako loše ulice, a toga je svjestan i Grbović.

Brigu o Domu vojske, koji će biti pretvoren u Tehnopolis, preuzela je Vlada, a uz pomoć donatora biće nabavljena i oprema za bioskopsku salu “18. septembar” koja se renovira

Tu su i “vječite rupe” – zelena pijaca, Dom vojske, Dom revolucije, prostor na kome je nekada bila zgrada pozorišta.

"Imamo obećanje investitora da će ovaj objekat preko puta Opštine da krene, a njegovom gradnjom i otvaranjem poslovnih objekata stvorila bi se šansa i za novo zapošljavanje. Što se tiče zelene pijace mislim da ćemo morati hitno da zatrpamo tu rupu, prostor asfaltiramo i uspostavimo normalnu komunikaciju kroz gradsku pijacu. Razgovarao sam sa vlasnicima i moj je stav da ih nikako ne smijemo uvesti u bilo kakve radove ukoliko nemaju bankarske garancije da će to da završe", kazao je Grbović.

Dodao je da za Dom revolucije ima rješenje i da završetak radova, koji bi koštao oko 60 miliona eura, nije pravi potez.

"Stav ću iznijeti i u vrhu Vlade, a to je da ukoliko nađemo nekog kvalitetnog investitora da mu obezbijedimo uslove, a on da riješi problem. O tome sam već razgovarao sa nekim ambasadorima i vidim šansu u Azerbejdžanu, Kini, i nekim drugim državama koje finansijski dobro stoje. Studija izvodljivosti je pokazala da bi završetak radova koštao 60 miliona eura, a samo troškovi grijanja u zimskom periodu za takav jedan objekat bili bi nekoliko miliona eura", kazao je Grbović.

Predsjednik Opštine smatra da investitorima treba omogućiti povoljnije uslove, jer bi se na taj način stvorila mogućnost zapošljavanja novih ljudi

"Sredstva za rekonstrukciju su obezbijeđena preko Direkcije javnih radova. Ostaje još nabavka opreme za pozorište i kino salu. Imamo uvjeravanje iz Direkcije javnih radova da će za nabavku opreme biti obezbijeđen donator. Moj stav je da nakon završene rekonstrukcije nađemo nekoga ko je spreman da pod zakup upravlja salom, jer nemamo više mogućnost zapošljavanja", mišljenja je predsjednik Opštine.

Ovih dana znaće se i tim koji će pomoći novom predsjedniku da pokuša da promijeni izuzetno tešku situaciju u gradu.

"Teško je naći kvalitetne ljude koji su spremni da dođu i napuste posao koji im je pružao mnogo veću platu i bolje uslove. Ali, idemo na izmjenu tima i pokušaćemo da sa novom energijom malo ‘razdrmamo’ Opštinu. Shvatam da je do zastoja došlo najviše zbog finansija, jer čim nema sredstava ljudi gube energiju i volju. Ne mogu nikoga da okrivim da je slabo radio. Svi su vjerovatno imali najbolju želju i volju, ali rezultati nijesu onakvi kakve smo očekivali", zaključio je Grbović.

Višak radnika ostaje do daljeg

Višak radnika u lokalnoj upravi, njih 200, ostaje dok se ne nađu sredstva za otpremnine.

“Nikoga ne možemo otpustiti, a da mu ne isplatimo socijalni program. Sredstva za otpremnine nažalost nemamo u ovom momentu i moraćemo se boriti sa ovim brojem ljudi”, kazao je Grbović.

Predsjednik Opštine smatra da investitorima treba omogućiti povoljnije uslove, jer bi se na taj način stvorila mogućnost zapošljavanja novih ljudi. Svima koji su zainteresovani treba omogućiti povoljnije uslove za finansiranje.

“To do sada u Nikšiću nije bilo. Oni su čak pogoršavali uslove u jednom periodu umjesto da smanjenjem komunalija, plaćanjem u ratama, ‘privole’ investitore da ulažu. Meni je simpatično što radi Opština Danilovgrad i neke Opštine na primorju. Moramo i mi to da uradimo”, kazao je Grbović.

Politički nepotrošen

Iako rad lokalnog parlamenta bojkotuju opozicione partije Grbović se nada da će se ta situacija promijeniti.

“Prije dva dana su bili predstavnici SNP i imali smo korektan razgovor. Nadam se da će ubrzo da se vrate u lokalni parlament. Ne znam šta je sa DF-om, ali nadam se da ćemo ubrzo i sa njima imati konktakt, mada to sigurno zavisi od situacije na republičkom nivou”, kazao je Grbović.

Nije želio da ulazi u priču o navodnoj političkoj korupciji zbog čega je opozicija bojkotovala rad Skupštine nakon oktobarskih izbora.

“Ne bih ulazio u tu priču, jer će to raditi nadležni organi. Pokušaću da u korektnom razgovoru sa svima uspostavim dobru komunikaciju i uz dobru volju i saradnju pokušam da stanje vratim na neki normalni nivo”, obećao je Grbović.

Njegov izbor za predsjednika Opštine pozdravili su i mnogi opozicionari, kao i građani različitih političkih opredijeljenja.

“Drago mi je što mi je veliki broj građana čestitao izbor. Moj veliki prijatelj Jusuf Kalamperović je kazao da je jedan od razloga što podržava moj dolazak i to što nijesam ‘politički potrošen’. Vjerovatno mi je zbog toga dosta građana iz opozicije dalo podršku i čestitalo mi”, kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: