Grci i formalni vlasnici Dnevnih novina

Boris Darmanović sada ima 0,01 jedan osto vlasništva nad “Dnevnim novinama”, a Petros Statis, Restisov partner iz Adriatik propertisa 99,99 odsto
328 pregleda 5 komentar(a)
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2013. 08:57h

Na listi kompanija kojima je Vlada odlučila da dozvoli da u ratama plate dug za poreze i doprinose, uz Adriatik propertis Viktora Restisa i nekolicinu privilegovanih kompanija poput “Bemaksa”, našla se i “Media nea” u čijem su vlasništvu “Dnevne novine”. Ta kompanija, čiji je donedavni većinski deklarisani vlasnik bio Boris Darmanović, duguje 200 hiljada eura državi za poreze i doprinose, objavljeno je u jučerašnjem “Monitoru”.

Darmanović sada ima 0,01 jedan osto vlasništva nad “Dnevnim novinama”, a Petros Statis, Restisov partner iz Adriatik propertisa 99,99 odsto. Odavno se sumnjalo da se iza “Dnevnih novina” od osnivanja kriju Restis i njegovi i da se u stvari radi o Restisovom paket aranžmanu sa Vladom - oni njemu Sveti Stefan, a on da pomogne u finansijskom gušenju kritičkih medija. To je Darmanović oštro negirao više puta.

Restis je u Grčkoj ljetos uhapšen zbog optužbi u vezi sa pranjem novca. Plaćanje na rate je samo mali dio ustupaka koje su premijeri Lukšić i Đukanović tokom proteklih nekoliko godina učinili grčkom milijarderu. Ćutke su posmatrali kako Restis krši ugovor o zakupu našeg najčuvenijeg ljetovališta, odobravali garancije za desetine miliona eura kredita, smanjivali cijenu zakupa, povećavali period tokom koga će Restis gazdovati najljepšim crnogorskim hotelima, aminovali divlju gradnju... Krivičnu prijavu protiv odgovornih u Vladi zbog svega toga a koju je podnio MANS, tužilaštvo nije procesuiralo, podsjeća “Monitor”.

“Stvarni vlasnik 'Dnevnih novina' se sada i formalno pokazao a dil Vlade i mafije, koja je njihov investistor i partner, je ogoljena”, kazao za “Monitor” direktor “Vijesti” Željko Ivanović.

U početku su se “Dnevne novine” štampale u 15.000 primjeraka, a oglasni prostor bio je beznačajan.

“Štampanje novine u tom obimu košta oko 150.000 do 200.000 eura mjesečno. To znači da je u pola godine neko uložio najmanje million eura u tu novinu, iako je jasno da u pet godina ne može da vrati toliki novac od oglašavanja”, kaže Ivanović.

Da projekat nije bio isplativ govorilo je i to što su “Dnevne novine” ubrzo počele da se prodaju po dvadeset centi. Ivanović je i ranije upozoravao da je projekat bankrotirao, ali da se u njega ulagalo kako bi se dampinškim cijenama i nelojalnom konkurencijom uticalo na medije koje vlast ne kontroliše, a koji su prethodno bili izloženi najraznovrsnijim pritiscima. Finansijski iscrpljivani “Vijesti” i “Dan” morali su podići cijenu sa 50 na 70 centi.

Dao za Dnevne novine pa prestao da plaća kiriju za Sveti Stefan

U tekstu se ukazuje da je indikativno da je Restis prestao da plaća kiriju za zakup hotela Sveti Stefan u aprilu 2011, neposredno prije nego što je izašao prvi broj “Dnevnih novina”, na jesen iste godine.

Kada je projekat “Dnevnih novina” počeo, Darmanović je insistirao da je on jedini vlasnik novine, ali pošto se “radi o dobrom biznis planu” , govorio je da očekuje da investitori to prepoznaju i ulože u projekat.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Dana” Nikola Marković ocijenio je ranije da se radi o nelojalnoj konkurenciji i da su “'Dnevne novine' klasičan primjer dampinga”.

Darmanović je, kad je počinjao, govorio da u njegovim novinama neće biti mjesta “tabloidizaciji”. Taj termin Vlada je zdušno koristila za etiketiranje medija koje ne kontroliše, poput “Vijesti”, “Monitora”…

Na crnogorskom to znači da se usuđuješ da pominješ međunarodne optužnice protiv Đukanovića ili pišeš o aferama u koje je upleten vrh države bez sudske presude, kojih nema jer tužilaštvo pod kontrolom vlasti zataškava afere, piše “Monitor”.

Bonus video: