Grdinić traži kontrolu Udruženja penzionera: Žele da znaju kako se pare troše

Grdinić je kazao da su prihodi UP-a Podgorica za 2015. iznosili skoro pola miliona eura, ali da ne znaju kako su pare potrošene
199 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Grdinić, Foto: Zoran Đurić
Ivan Grdinić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.07.2017. 19:14h

Član penzionera Mjesnog udruženja Zabjelo, Ivan Grdinić, ocijenio je da rashode Udruženja penzionera Podgorica treba da preispitaju nadležni državni organi, jer se penzionerski novac troši na sumnjiv način.

Grdinić je kazao da su prihodi UP Podgorice za 2015.godinu iznosili skoro pola miliona eura, ali da od 50 mjesnih udruženja mali broj njih dobija izvještaje o tome kako se taj novac troši.

“Mi smo, kao najveće Udruženje dobili izvještaj samo za posljednje tri godine”, kazao je Grdinić.

Predsjednik Udruženja penzionera Podgorice Ilija Stanišić demantovao je da se novac penzionera troši na sumnjiv način, navodeći da od Grdinića nikada nijesu dobili nikakvu primjedbu.

Stanišić je istakao da sva mjesna udruženja dobijaju izvještaje kako se troši novac.

"Izvještaj za prošlu godinu smo razmatrali prvo na upravnom odboru, pa na Skupštini koja je održana 13.marta, gdje su bili svi delegati iz mjesnih udruženja. Izvještaj je podnio predsjednik finansijske komisije i to je usvojeno bez primjedbi", kazao je Stanišić.

Gradinić je naglasio da prihodi od Saveza po osnovu članarine, za Udruženje Podgorice i mjesna udruženja iznose 87.249, 54 eura.

“Od ove cifre 60 odsto pripada mjesnim udruženjima, što iznosi 52.367, 72 eura, a za upravni odbor Udruženja penzionera Podgorice 34.911,82 eura. Ovakva razlika jednog upravnog odbora prema 50 mjesnih udruženja u rasporedu novca je skandalozna”, ocijenio je Grdinić.

On je kazao da drugi rashod od prihoda Saveza po osnovu članarine za humanitarnu pomoć penzionerima iznosi 67.862 eura. Iako se humanitarna pomoć dijeli isključivo preko mjesnih udruženja, Grdinić tvrdi da 67.862 eura udruženja nijesu dijelila. On navodi da se taj novac, koji je trebalo da se dijeli svake godine, nije nikad dijelio, osim 2013.godine. Potpredsjednik Udruženja Ivan Mandić je kazao da je prošle i pretprošle godine 3.334 penzionera dobilo humanitarnu pomoć, te da penzioneri imaju benefite oko zimnice, odmora i oporavka. To se, kako je kazao, sve finansira od članarina.

Grdinić je kazao da se za “Skupštinu upravnog odbora, izbornih imenovanih lica, angažovanih osoba i poreza i prireza na njih, koje se održava jednom godišnje”, utroši 53.608 eura.

“Moramo priznati da su dobro plaćeni. Poslovni objekat tog 'vrhovnog štaba' za održavanje, naplate 5.250 eura i ta stavka se ponavlja svake godine...”, kazao je Grdinić.

Grdinić je ocijenio da bi trebalo preispitati i posao oko izgradnje penzionerske zgrade, koja se radi po sistemu “ključ u ruke”, a za koju u Udruženju navode trošak od 7.827 eura. Navodi da se u dokumentu nalaze i namjenski rashodi od 8.000 eura, koji su na papiru opravdani, ali ne zna za koju svrhu su služili.

“U prihodima i rashodima za 2015.godinu, za stambenu izgradnju penzionera Podgorice, u prihode od otkupa stanova navode 767.340 eura, a jednom mediju u martu 2017.godine navode pravo stanje - 1.683.432 eura, kada je iskrsla afera oko penzionerskih stanova”, istakao je Grdinić.

Stanišić je odgovorio da ni kod izgradnje prve ni druge zgrade za penzionere nije bilo dana zakašnjenja, niti jednog eura prekoračenja.

Stanišić: SDT-u dali papire

Stanišić je kazao da su prije mjesec dana specijalnom državnom tužilaštvu dostavili svu dokumentaciju oko izgradnje zgrada na UP 16, 17 i 18 za potrebe izviđajnog postupka, ali da se Tužilaštvo još nije oglasilo tim povodom.

" Nemamo opterećenje da je nešto rađeno 'ispod žita'. Sve je transparentno i za sve postoje odluke kod Fonda PIO, Saveza penzionera Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja", kazao je predsjednik Udruženja Stanišić .

Bonus video: