Grdosija naspram Starog grada

Direktorica UZK dala saglasnost, pa učestvovala na sjednici UNESCO kada je Crna Gora opomenuta zbog Kotora
928 pregleda 20 komentar(a)
Pentagon Kotor, Foto: Siniša Luković
Pentagon Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.04.2017. 05:11h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore (UZK) neposredno nakon što je na njeno čelo došla aktuelna direktorka Anastazija Miranović, dala je saglasnost za izgradnju ogromnog stambeno-poslovog kompleksa iznad Škaljara u Kotoru, poznatog pod nazivom Pentagon. To pokazuje dokumentacija u koju su „Vijesti” imale uvid.

Investitor ovog mamutskog betonskog objekta, za koji stručnjaci smatraju da je primjer devastacije prostora, kompanija „Premia“ iz Kotora, obratila se Opštini Kotor krajem oktobra 2014, sa zahtjevima za izdavanje građevinskih dozvola za tri od ukupno pet lamela Pentagona.

Dio dokumentacije priložene uz svaki od tih zahtjeva bila je i „Saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara“, iako projekat koji je urađen za te objekte u mnogo čemu nije odgovarao ranije izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, posebno sa aspekta tražene usklađenosti novih objekata sa „tradicionalnom arhitekturom podneblja“ Kotora. To formalno nalaže i Ministarstvo održivog razvoja, koje u urbanističkim uslovima podsjeća da “zbog izuzetnih ambijentalnih vrijednosti i sagledivosti lokacije iz zaliva, za Zonu V je potrebna izrada rješenja na osnovu izdatih smjernica. Na idejno rješenje za ovu lokaciju potrebno je mišljenje Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor”.

Miranović je na mjesto direktorke UZK došla u ljeto 2014. Ona se danas deklarativno zalaže za poštovanje Akcionog plana koje je Ministarstvo kulture donijelo krajem februara kako bi se spriječilo brisanje Kotora sa liste UNESCO-a, a koji pored ostaloga, predviđa i moratorijum na svaku dalju izgradnju na području kotorske opštine.

Miranovićka je 2014, kada je UZK dala saglasnost na Pentagon, a na vlasti u toj opštini je bio DPS, prisustvovala zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a od 15. do 25.juna u Dohi, gdje je to tijelo Crnoj Gori izdalo „preporuku za kontrolisanu gradnju” na području Kotora.

To je bio jedan stepen manje od “posljednjeg upozorenja pred isključenje” a koje je našoj državi stiglo sa prošlogodišnjeg sastanka Komiteta UNESCO u Istanbulu. Inače, UNESCO-ov Komitet za svjetsku baštinu u nizu dokumenata još od 2003. upozorava na negativne posljedice prekomjerne urbanizacije Kotora.

Ni u jednoj od tri građevinske dozvole koje je „Premia“ 27. decembra 2014. dobila od Sekretarijata za urbanizam građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor, u nabrajanju dokumentacije na osnovu koje je dozvola izdata, nema „saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara“. Ona je, sudeći prema zahtjevu za izdavanje građevinskih dozvola, u koje su “Vijesti” imale uvid, Opštini bila priložena dva mjeseca ranije.

Građevinske dozvole za prve dvije lamele Pentagona investitor je dobio maja i juna 2012, a u zahtjevima za njihovo izdavanje takođe se navodi da se prilaže „saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara“.

Ukupno u pet lamela tog objekta podignutog uz Jadransku magistralu na izlasku iz naselja Škaljari „preko puta“ Starog grada Kotora, ima preko 12.500 kvadrata bruto-površine.

Bonus video: