Green Home: Zaštite Solanu, ne pretvarajte je u građevinsko zemljište

Ekološki dragulj najznačajnije gnijezdilište, zimovalište i odmorište pri seobi ptica na istočnoj obali Jadrana čija vrijednost prevazilazi isključivo interes Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 13:09h

Nevladina organizacija “Green home” pozvala je nadležne da preispitaju odredbe Prostornog plana Crne Gore do 2020. kojim je planirana prenamjena basena Ulcinjske solane iz oaze biodiverizteta u turističko - razvojnu zonu.

Iz te organizacije su podsjetili da je prilikom izrade Prostornog plana 2007. godine područje Solane zbog svog nespornog biološkog i ekološkog značaja bilo prepoznato i definisano kao potencijalno zaštićeno područje.

“Međutim, u konačnom dokumentu, bez obrazloženja ovo područje je preimenovano u turističko-razvojnu zonu kao lokacija za izgradnju smještajnih kapaciteta i sličnih sadržaja uprkos protivljenju građana Ulcinja i brojnih nevladinih organizacija”, navodi se u saopštenju “Grin houma”.

Kako se navodi u saoštenju nevladin sektor je i ranije ukazivao i upozoravao da namjera da se područje oko Solane pretvori u građevinsko zemljište nije dobro rješenje i tada su iznošeni argumenti da se radi o izuzetno vrijednom predjelu koje zbog svojih osobenosti predstavlja vrlo specificno i značajno stanište ptica, biljnih i životinjskih vrsta jedinstveno na ovom dijelu Jadrana.

“Činjenica da je na Solani registrovano 250 ptičijih vrsta odnosno polovina od ukupnog broja ptica u Crnoj Gori, kao i da četvrtina ukupnog broja gnjezdarica Crne Gore gnijezdi na Ulcinjskoj solani dovoljno govori o značaju ovog područja za domaću ornitofaunu. Tome ipak treba dodati da je ovaj ekološki dragulj najznačajnije gnijezdilište, zimovalište i odmorište pri seobi ptica na istočnoj obali Jadrana čime njegova vrijednost prevazilazi isključivo interes Crne Gore, budući da ptice koje tamo borave i koje treba da budu osnovni pokretač turističkog razvoja zaleđa Velike plaže nijesu 'crnogorske ptice' već dolaze sa drugih područja”, piše u saopštenju.

Područje oko ulcinjske Solane prepoznato je kao IBA-područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, kao Emerald stanište Bernske konvencije, a od 2008. godine nalazi se na listi potencijalnih Natura 2000 staništa u Crnoj Gori.

Kako su kazali iz “Green home” zbog takve ekološke vrijednosti i svoje specificnosti područje solane predstavlja i veliki turistički i privredni potencijal tog dijela obale.

“Jedino uz obezbijeđivanje poštovanja Zakona o zaštiti priode i Načela održivosti koji precizira da se resursi mogu koristiti samo do stepena koji ne ugrožava biološku i predionu raznovrsnost i funkcionisanje osnovnih prirodnih sistema i procesa moguće je i valorizovati ovo područje na način da ono što imamo i ono što je vrijedno sačuvamo i za buduće generacije”, poručili su iz “Green home"

Iz te organizacije pozvali su na očuvanje solane kao jedinstvenog spoja ekonomskog iskorišćavanja prostora na način da se obezbijedi bogatstvo flore i faune, opstanak specifičnih zajednica koje privlače turiste i naučnike i poručili da bi takav pristup mogao biti i primjer čemu bi Crna Gora kao ekološka država trebala da stremi.

Galerija

Bonus video: