Grin houm: Građani Budve, Ulcinja i Bara da se izjasne odobravaju li istraživanje nafte i gasa

"Ministarstvo ekonomije deklarativno garantuje primjenu najviših standarda u zaštiti životne sredine prilikom bušenja i prekopavanja podmorja iako država nema elementarne uslove za započinjanje ovog visokorizičnog projekta", kazala je izvršna direktorica Grin Houma Nataša Kovačević
7 komentar(a)
Nataša Kovačević, Foto: Savo Prelević
Nataša Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2016. 13:08h

NVO Grin Houm, u saradnji sa CEDEM-om organizovaće ispitivanje javnog mnjenja o planu Vlade za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa iz crnogorskog podmorja.

“Građani opština Bar, Ulcinj i Budva su pozvani da se izjasne o tome koliko su upoznati sa programom planiranog istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, koliko znaju o posljedicama i rizicima za životnu sredinu i zdravlje, te da li odobravaju ovaj projekat”, kazala je izvršna direktorica Grin Houma Nataša Kovačević.

Ona je navela da je razlog za to što javnost, a posebno ugrožene grupe građana na primorju, nemaju dovoljno informacija, kada je riječ o sagledavanju negativnih uticaja koje realizacija projekta nosi sa sobom uključujući seizmološke rizike koji multipliciraju mogućnosti od izlivanja nafte i gasa u more iz bušotina, ali i mreže cjevovoda, postrojenja za tretman gasa, tankera za transport sirove nafte i priključnih postrojenja na cjevovodima.

"Svaki od ovih rizika može dovesti do trajne devastacije obale i pomora živog svijeta mora, a čak i u redovnim aktivnostima podrazumijeva dodatna ograničenja ribarskih i turističkih djelatnosti, zagađenja vazduha i voda, te trajnu devastaciju predjela. Najveća bojazan od hazardnih izlivanja nafte u more je veoma realna uzimajući u obzir činjenicu da "ENI" kao jedna od provorangiranih kompanija u italijansko-ruskom konzorcijumu, a koja bi mogla dobiti pravo na tridesetogodišnje bušenje dna mora u Ulcinju, bilježi globalne ekološke incidente", kazala je Kovačević.

Ona je podsjetila da je, prema izvještaju Amnesti Internešnela ENI-jeva sestrinska organizacija "Agip Oil" prijavila 471 izliv nafte između januara i septembra 2013, dok je u toku masovno izlivanje nafte iz njihovih cjevovoda u Nigeriji, prilikom kojeg curi oko 16.000 barela dnevno u more, ugrožavajući ribarstvo i okolne farme.

"Ministarstvo ekonomije deklarativno garantuje primjenu najviših standarda u zaštiti životne sredine prilikom bušenja i prekopavanja podmorja iako država nema elementarne uslove za započinjanje ovog visokorizičnog projekta. Velike nesreće povezane sa crpljenjem ugljovodonika na moru mogu imati ozbiljne i nepovratne posljedice na životnu sredinu mora i obale, a Crna Gora ne posjeduje operativni i institucionalni sistem za nadzor, kontrolu i sprečavanje ovih nesreća. Vjerujemo da ova očigledna kontradiktornost kao i činjenica da Ministarstvo ekonomije izbjegava transpoziciju evropske Direktive o sigurnosti priobalnih naftnih i gasnih operacija na moru (2013/30/EU) je povod za ozbiljnu raspravu i pitanja koja trebaju uputiti tijela Evropske Komisije koja prate proces pristupanja Crne Gore ka EU", navela je Kovačević.

Bonus video: