Grin Houm: Nadležni da hitno utvrde krivičnu odgovornost zagađivača Ćehotine

"Tragedija pomora ribe u Ćehotini, kao i dio komentara koji se mogu čuti iz termoelektrane Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore kao odgovornih upravljača najbolje govori o tome da smo zastranili u primjeni propisa zaštite životne sredine i odgovornog odnosa prema rijekama", kaže se u saopštenju
845 pregleda 1 komentar(a)
Ispust TE Pljevlja u Vezišnicu, Foto: Grin houm
Ispust TE Pljevlja u Vezišnicu, Foto: Grin houm
Ažurirano: 09.07.2019. 19:35h

Nevladina organizacija Grin houm zatražila je danas da nadležne institucija hitno utvrde krivičnu odgovornost zagađivača rijeke Ćehotine.

"Tragedija pomora ribe u Ćehotini, kao i dio komentara koji se mogu čuti iz termoelektrane Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore kao odgovornih upravljača najbolje govori o tome da smo zastranili u primjeni propisa zaštite životne sredine i odgovornog odnosa prema rijekama", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, javno se polemiše o tome da li je i ko otvorio ispustni ventil, ali ne i o tome zašto je postavljen u pravcu rijeke, gdje je alternativno postrojenje za prikupljanje otpadnih voda u vidu rezeorvara ili bazena za sprječavanje rizika od zagađenja.

"Da li kao država posjedujemo ikakva mjerenja koliko zagađenja ističe svake godine u Vezišnicu i Ćehotinu", kaže se u reagovanju Grin houma, koji tvrdi da takva mjerenja ne postoje.

Ističe se da se mora početi sa adekvatnom primjenom kaznenih politika- "Tražimo od nadležnih institucija da se pod hitno utvrdi krivična odgovornost zagađivača".

Ocjenjuje se da treba proširiti odgovornost na lokalne upravljače, nadležne za biohemijska i toksikološka ispitivanja i inspekcijske organe.

"Jer ovdje nije samo riječ o potpuno neobezbjeđenom ili rizično dotrajalom ispustnom ventilu, nego o kontinuiranom zagađenju životne sredine iz prethodnih godina, bez ikakve kontrole, adekvatnih mjerenja i sprečavanja rizika", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da EPCG i TE Pljevlja treba da stopiraju svako ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u bilo kojim koncentracijama, dok ne sprovedu hitne mjere kontrole, sprječavanja zagađenja, i hitne mjere remedijacije, kako bi se sredina sanirala u mjeri u kojoj je to moguće.

Najavljenom poribljavanju, kako se navodi, treba da prethodi set aktivnosti na revitalizaciji biljnog i životinjskog svijeta dna rijeke, zavisno o kojoj ispuštenoj supstanci je riječ.

"Pitanje je koliko vremena će biti potrebno da se riblji fond vrati u prvobitno stanje, posebno ako uzmemo u obzir i druge pritiske kojima su izložene Vezišnica i Ćehotina. Treba uzeti u obzir i ispitati u kojoj je mjeri pričinjena šteta ne samo na riblji fond već i po cjelokupan biodiverzitet na ovom potezu", kaže se u saopštenju.

Iz Grin houma apeluju na insitucije javnog zdravlja da objave informacije o eventualnim trovanjima i drugim zdravstvenim tegobama lokalnog stanovništva koji su u prethodnom periodu konzumirali ribu iz Ćehotine za ishranu i da se urade analize o kontaminaciji preostalog ribljeg fonda.

Bonus video: