Grin houm: O istraživanju nafte odlučiti na referendumu

“Javni protest koji građani i NVO iz Crne Gore i regiona organizuju u utorak u Budvi, na Samitu o nafti i gasu, direktna je posljedica 'transparentnog procesa' koji je Ministarstvo sprovelo”, kaže se u saopštenju
69 pregleda 10 komentar(a)
Nataša Kovačević, Foto: Savo Prelević
Nataša Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2015. 07:13h

Nevladina organizacija “Grin houm” pozvala je Vladu da poštuje Ustav i evropsko državno opredjeljenje, i omogući građanima Crne Gore da se na referendumu, otvoreno i nepristrasno, izjašnjavaju o budućnosti obalnog područja.

Kako su rekli, odgovor Ministarstva ekonomije o transparentnosti procesa planiranja istraživanja nafte i gasa iz podmorja i prihvatljivom uticaju na turizam i Ustavom opredijeljenu ekološku državu, vrijeđa inteligenciju građana.

“I ukazuje na ozbiljnu blokadu ovog izvršnog tijela Vlade u prihvatanju mišljenja javnosti za projekat koji se u ovom momentu osuđuje u našem susjedstvu, u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji”, poručuje se u saopštenju te NVO, koje potpisuje Nataša Kovačević.

Pored toga, dodaje se, tvrdnja Ministarstva ekonomije da oni nijesu organizatori Samita u Bečićima, dok istovremeno na sajtu Samita http://www.aogsummit.com/ na naslovnoj strani stoji njihov logo iznad koga piše da se događaj organizuje pod patronažom tog Ministarstva i uz pozdravni govor pomoćnika ministra Vladana Dubljevića, predstavlja grubo zamajavanje javnosti.

“Javni protest koji građani i NVO iz Crne Gore i regiona organizuju u utorak u Budvi, na Samitu o nafti i gasu, direktna je posljedica 'transparentnog procesa' koji je Ministarstvo sprovelo”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo ekonomije započelo pregovore sa potencijalnim koncesionarima, a da nije dopustilo građanima da se u načelu izjasne o tom projektu, dovodeći pred svršen čin ne samo domaću, nego i prekograničnu javnost.

“Činjenica da je definisana granica istraživanja nafte i gasa u Hrvatskoj na najmanje deset kilometara od obale i šest kilometara od ostrva, a u Crnoj Gori svega na nevjerovatnih tri kilometra ili čak i manje, govori već dovoljno o vidljivosti naftnih platformi i uticaju na turizam”, kaže se u saopštenju.

Nemamo odlagalište za radioaktivni otpad

Iz “Grin houma” navode da niko nije objasnio građanima pitanje obezbjeđenja, rukovanja, transporta i odlaganja ogromnih količina radioaktivnog otpada koji nastaje u procesu bušenja i rada naftnih platformi, a koji sadrži visoke koncentracije sulfata sa radioaktivnim materijalima kao što su radijum 226, radijum 228 i olovo 210.

“Mi takvo odlagalište u Crnoj Gori nemamo, a razmatrati pitanje izvoza, čak i udaljenijeg transporta je neozbiljno, s obzirom na količinu otpada o kojoj je riječ”, rekli su iz “Grin houma”.

Bonus video: