Grin houm: Pričati o uticaju izgradnje drugog bloka TE na zdravlje ljudi

Marojević Galić je podsjetila da sada dodnosimo odluku za period od narednih 40 godina
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 14:23h

Nevladina organizacija (NVO) Grin houm pozvala je Ministarstvo ekonomije da otvori javni dijalog o uticaju eventualne izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima na zdravlje ljudi.

Članovi Grin houma su na Rimskom trgu kod Ministarstva ekonomije organizovali performans pod nazivom Dva plućna krila za dva bloka Termoelektrane.

Programski direktor Grin houma Jelena Marojević Galić kazala je da su ovim performansom željeli da skrenu pažnju na "katastrofalnu ekološku i zdravstvenu situaciju u Pljevljima".

Marojević Galić je saopštila da nadležne institucije ćute i ne objavljuju podatke o broju oboljelih pod izgovorom da resgistar oboljelih u Crnoj Gori još uvijek nije uspostavljen.

"To pitanje dobija na značaju upravo sada kada Ministarstvo ekonomije iza zatvorenih vrata i međunarodnih tendera pregovara sa investitorima o izgradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima", naglasila je Marojević Galić.

Ona je kazala da je predviđeno da novi blok TE, ukoliko se izgradi, radi narednih 40 godina i ocijenila da umjesto javnih dijaloga imamo obmanjivanje javnosti i pokušaje da se izgradnja novog bloka TE predstavi kao nešto što će riješiti zdravstvene i ekološke probleme u Pljevljima.

Marojević Galić je naglasila da je istraživanje koje je Grin houm uradilo sa globalnim ekološkim pokretom Grinpis pokazuje da bi novi blok TE mogao da prouzrokuje i do 16 prijevremenih smrti na godišnjem nivou.

Kazavši da se u Strategiji energetike navodi da će planirani novi blok povećati emisiju gasova sa efektom staklene bašte do tri puta, Marojević Galić je naglasila da i sve druge sektorske politike i strategije upozoravaju na to da se na taj način drastično udaljavamo od ciljeva Evropske unije koja je predvidjela da do 2050. potpuno eliminiše emisiju tih gasova.

Marojević Galić je podsjetila da sada dodnosimo odluku za period od narednih 40 godina koja će imati posljedice na sve buduće generacije.

Galerija

Bonus video: