Grmljavina ostavlja Zećane bez struje

CEDIS tvrdi da su ispadi sa mreže rijetki i da je u toku rekonstrukcija koja će rezulturati “jednim od najpouzdanijih dalekovoda”
232 pregleda 2 komentar(a)
Struja, dalekovod, Foto: CEDIS
Struja, dalekovod, Foto: CEDIS
Ažurirano: 09.11.2018. 06:34h

Mještani zetskih sela Mahala, Ljajkovići, Cijevna, Srpska i Mitrovići tvrde da posljednjih mjeseci ostaju bez struje zbog radova na poboljšanju infrastrukture, kao i da u zimskim mjesecima, kada su česte kiše i grmljavine, imaju velikih problema sa napajanjem električnom energijom.

“U današnjem vremenu nije u redu da ostajemo bez električne energije svaka dva dana. Nadležni ne reaguju, a postoji mogućnost da nas prebace na normalno napajanje sa kojeg se snabdijeva ostatak Zete”, požalio se u ime mještana Jagoš Radović.

Iz kompanije Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) “Vijestima” je saopšteno da se na području Zete izvode planirani radovi u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja korisnika električnom energijom.

“To područje se električnom energijom napaja sa dalekovoda Srpska iz trafo-stanice ‘Gornja Zeta’. Od 10. jula ove godine na njemu se obavljaju planirani radovi, prema planu održavanja za 2018. godinu”, navedeno je iz te kompanije.

Tvrde da su do sada na dalekovodu zamijenjeni svi drveni stubovi i ugrađeni novi betonski, a ugrađen je i rastavljač za horizontalnu montažu.

“Ovih dana intenzivno radimo na elektromontažnim radovima. Na AB stubovima se ugrađuju konzole sa silikonskim izolatorima, a na svakom stubu je urađena pojačana mehanička i električna zaštita. Ističemo i da je svaki stub uzemljen. Do ovog trenutka je završeno više od 70 odsto planiranih radova na pomenutom dalekovodu, a očekuje se, ako nas vremenske prilike posluže, da će do kraja naredne sedmice biti završena kompletna rekonstrukcija ovog elektro. energetskog objekta,” stoji u odgovoru.

Dodaju i da su do sada završeni radovi, između ostalog, doprinijeli da područje Zete nema naročitih problema u napajanju električnom energijom, a ispadi su veoma rijetki.

“Završetkom rekonstrukcije dobićemo jedan od najpouzdanijih dalekovoda, s obzirom da su na njemu ugrađeni najsavremeniji tipovi opreme. S obzirom da se to područje radijalno napaja, to znači da nema mogućnosti da se određeni dio potrošača prebaci na neki drugi energetski objekat dok se na njemu radovi izvode, a CEDIS je vodio računa da se ne isključuje svakodnevno”, navodi se u odgovoru.

Kada je god to tehnički izvodljivo, istakli su, prilikom radova ne isključuju cijeli dalekovod, već samo dio na kojem se izvode radovi.

“Svi radovi su najavljeni u medijima i na web stranici i FB stranici CEDIS-a, pa su građani informisani o tome, a kao što smo i naveli izvode se u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom korisnika”, saopštili su iz CEDIS-a.

Bonus video: