Grupa građana: Šćekić zloupotrijebio posjetu Delegacije EU Beranama

Kako je saopšteno, namjera Šćekića je bila da, u koordinaciji medija i lokalnog parlamenta, iskoristi posjetu i na silu, bez bilo kakvih saglasnosti, građevinske dozvole i stručnih mišljenja, krene sa odlaganjem otpada
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2014. 16:41h

Grupa građana četiri mjesne zajednice u beranskoj opštini, koji se protive izgradnji deponije u mjestu Rujišta, dostaviće u ponedjeljak predstavniku Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici peticiju kojom traže poštovanje zakona.

U saopštenju Odbora grupe građana navodi se da je predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić, zloupotrijebio posjetu Alberta Kamarate iz Delegacije EU toj opštini.

"Da Šćekić i njegova i Vuke Golubovića desna ruka, Rita Barjaktarević, i dalje pokazuju silu i nastavljaju da obmanjuju javnosti, govori i izjava Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, gdje ih demantuje da je Vlada dala bilo kakvu saglasnost da se na lokaciji Rujišta odlaže otpad", kaže se u saopštenju.

Navodi se da o zloupotrebi Kamaratine posjete govore i, kako su kazali, lažne informacije date predstavniku Delegacije EU, koje su odmah demantovane od Vlade.

Njegova posjeta je, tvrde iz Odbora, iskorišćena i precizno isplanirana noć prije održavanja sjednice lokalnog parlamenta „i na brzinu stavljena tačka Rujište“.

Kako je saopšteno, namjera Šćekića je bila da, u koordinaciji medija i lokalnog parlamenta, iskoristi posjetu i na silu, bez bilo kakvih saglasnosti, građevinske dozvole i stručnih mišljenja, krene sa odlaganjem otpada.

"I na taj način namjerno izazove i sukob građana. Vlada je jasno dala do znanja, kroz svoje saopštenje, šta je obaveza opštine Berana koja, sve su prilike, planira da sve to zaobiđe, najavljujući početak odlaganja do kraja mjeseca", dodaje se u saopštenju.

Odbor grupe građana saopštio je da neće dozvoliti bezakonje i poručio Šćekiću da ih ne potcjenjuje i da će, kako su naveli, odgovarati ako ijedan život ugrozi.

U Odboru su odlučili da u ponedjeljak posjete Delegaciju EU u Podgorici, i obavijeste Kamaratu „o čitavoj situaciji i pokušaju da se zloupotrijebi njegova posjeta od Šćekića“.

Ujedno će mu, kako su najavili, dostaviti peticiju građana četiri sela, koja traži da se poštuje zakon, i zatražiti da im odgovori da li on smatra da treba da se radi u skladu sa zakonom.

"Pozivamo osnovnog tužioca u Beranama da postupi po našoj krivičnoj prijavi koju smo proslijedili. U slučaju da neko pokuša da zataška nelegalnu izgradnju u Rujištima, suočiće se sa krivičnom prijavom bez obzira o kome se radi, jer da je tužilaštvo odmah postupilo po našoj krivičnoj prijavi, ne bi se Šćekić više smio baviti nezakonitostima u opštini Berane", kaže se u saopštenju.

Iz Odbora su pitali zašto predsjednik opštine i Barjaktarević nijesu pozvali predstavnike sela koji se protive izgradnji privremene deponije u Rujištima na sastanak koji su organizovali povodom posjete predstavnika Delegacije EU, i zašto se plaše da Kamarata čuje i njihov glas.

"Interesanto da su na taj sastanak samo pozvani predstavnici Beransela, a nijesu naši predstavnici. I mi smo građani Berana i mi se borimo kao i oni za život i zdravlje građana", kazali su iz Odbora i pitali Šćekića zašto ih diskriminiše.

Bonus video: