Grupa intelektualaca traži od Vlade: Poništite izbor Hrvatskog vijeća

“Elektori su bili i i oni koji na to nijesu imali zakonsko pravo - osam članova rukovodstva HGI”
63 pregleda 7 komentar(a)
Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (Novina), Foto: Radio DUX
Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (Novina), Foto: Radio DUX
Ažurirano: 30.08.2014. 16:05h

Grupa intelektualaca i javnih ličnosti hrvatske nacionalnosti iz Tivta, uputila je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava zahtjev za preispitivanje zakonitosti Elektorske skupštine za izbor Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, poništenje njenih odluka i raspuštanje tog Savjeta.

U obrazloženju kabinetu ministra Suada Numanovića stoji da je Elektorska skupština od 5. jula 2013. održana suprotno Zakonu o manjinskim pravima jer su na njoj elektori (predstavnici nacionalne manjine koji biraju Savjet) bili i oni koji na to nijesu imali pravo - članovi organa političkih partija.

Riječ je o osam članova rukovodstva Hrvatske građanske inicijative Zvonimiru Dekoviću, Ljiljani Velić, Iliji Janoviću, Adrijanu Vuksanoviću, Josipu Gržetiću, Filu Biskupoviću, Antu Perčinu i Zrinki Velić. Od njih osam u Savjet je izabrano šestoro - Deković, Gržetić, Janović, Vuksanović, Perčin i Velić.

Među potpisnicima ovog zahtjeva je i bivši istaknuti član HGI Miomir Abović, koji je prije pola godine napustio tu stranku optužujući njeno rukovodstvo da su HGI pretvorili u privjesak DPS-a, te da su interese hrvatske manjine stavili u drugi plan u odnosu na lične privilegije. Zatraženo je i da Ministarstvo odmah pokrene proceduru za izbor novog HNS i izraženo čuđenje zašto resor Numanovića još nije reagovao po službenoj dužnosti. Predsjednik HNV Zvonimir Deković nije ovim povodom htio da se oglašava.

Petković: Klasična zloupotreba radi podjele javnih sredstava

Jedan od potpisnika zahtjeva, doktor političkih nauka Andrija Petković, kazao je da je zbog nezakonitog konstituisanja HNV-a u njemu obezbijeđena presudna uloga članova HGI. “Najmanje partitokratije može biti u savjetima nacionalnih manjina jer oni imaju zadatak da očuvaju kulturni identitet jednog manjinskog naroda, a ne da se pretvore u pokušaj stvaranja nacionalnih kvazielita kroz najdrastičniji primjer zloupotrebe političkih položaja i funkcija.

U savjetima bi trebalo da se nađu ljudi koji zaista pripadaju istinskoj eliti jednog manjinskog naroda po svojim obrazovnim i profesionalnim referencama. Ovo što sada imamo je klasična zloupotreba političke moći radi raspodjele javnih sredstava po principu ja tebi - ti meni“, kazao je Petković za “Vijesti“.

On očekuje da će Ministarstvo prihvatiti zahtjev “jer bi u protivnom kršilo zakone” . “Ukoliko to ne bude slučaj, to će samo značiti da je kompletan sistem stavljen u službu partijskih oligarhija“, smatra Petković.

U Ministarstvu tvrdili da nijesu znali da su političari bili elektori

O nelegalnom izboru aktuelnog HNV bilo je riječi 31. jula u Tivtu na prvoj javnoj raspravi o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o manjinskim pravim i slobodama. Sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Mersudin Gredić tom prilikom je kazao da taj resor, koji je prošle godine verifikovao Elektorsku skupštinu HNV, tada nije bio upoznat da su u elektore, protivno zakonu, ušla i osmorica članova najužeg stranačkog rukovodstva HGI, od

kojih je šestoro kasnije izabrano u HNV. “Svi koji žele dobronamjerno čitati član 33. stav 9 Zakona shvataju logičku suprostavljenost toga što on po automatizmu dozvoljava članstvo recimo, predsjednice nacionalne partije u nacionalnom savjetu, a istovremeno brani da u HNV uđu članovi nižih organa partije. To nije logično“, govorio je tada predsjednik aktuelnog HNV Zvonimir Deković, član Predsjedništva i Središnjeg odbora HGI.

Bonus video: