Grupa Kana podnijela krivičnu prijavu protiv Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora

Ta Grupa smatra da su u Sekretarijatu prvo prekršili zakon i nelegalno izdali građevinsku dozvolu za sporni objekat, što je, kako su kazali, zaključak i inspektora za urbanizam
85 pregleda 5 komentar(a)
Grupa Kana, Foto: Grupa Kana
Grupa Kana, Foto: Grupa Kana
Ažurirano: 19.04.2016. 17:57h

Grupa “Ko ako ne arhitekt” (KANA) podnijela je krivičnu prijavu protiv Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada nakon što je ta ustanova odbila da postupi po predlogu inspektora za urbanizam.

“Nakon što je Sekretarijat rješenjem od 21. marta odbio da postupi po prijedlogu inspektora za urbanizam i poništi građevinsku dozvolu koja je izdata Normal tours-u za gradnju poslovnog objekta uz hotel “Podgorica”, podnijeli smo krivičnu prijavu protiv te ustanove i odgovornih lica u njoj”, kaže s eu saopštenju KANE.

Ta Grupa smatra da su u Sekretarijatu prvo prekršili zakon i nelegalno izdali građevinsku dozvolu za sporni objekat, što je, kako su kazali, zaključak i inspektora za urbanizam.

Potom su, dodaju iz KANE, odbili da postupe po njegovom prijedlogu i ponište građevinsku dozvolu.

“Iz Sekretarijata su na ovaj način jasno stavili do znanja da prvenstveno štite privatni interes investitora, umjesto javnog interesa građana Podgorice koji plaćaju njihov rad, da ne poštuju stručne institucije sistema (Upravu za inspekcijski nadzor), krše zakone Crne Gore i opstruiraju postupak zaštite hotela “Podgorica” i nalaženja prikladnije lokacije za izgradnju spornog objekta”, rekli iz KANE.

Ta Grupa pozvala je gradonačelnika Podgorice, Slavoljuba Stijepovića da preuzme ključnu ulogu u rješavanju tog problema, i da, u skladu sa svojim ingerencijama, zaštiti remek-djelo crnogorske arhitekture i ispravi nezakonite radnje Sekretarijata.

“Pozivamo gradonačelnika da djeluje u skladu sa zaključcima sastanka koji je održao 11. januara 2016. godine sa ministrima kulture i održivog razvoja i turizma, Pavlom Goranovićem i Branimirom Gvozdenovićem, kada je saopšteno da je hotel “Podgorica” “kapitalno djelo crnogorske arhitekture, koje predstavlja jedan od objekata prepoznatljivosti Glavnog grada”, i time pokaže da mu je zaista stalo da se ovaj problem riješi”, poručili su iz KANE.

Oni su saopštili da očekuju od nadležnog tužilaštva da, imajući u vidu značaj slučaja, razmotri sve okolnosti, preispita i procesuira krivičnu prijavu.

“Na kraju, izražavamo žaljenje što se ovakav problem nije mogao zadržati isključivo na profesionalnom nivou koji se očekivao od nadležnih institucija, već se problem ipak mora rješavati pred sudovima”, zaključili su iz KANE.

Bonus video: