Grupa NVO optužuje CRNVO za korupciju, Novaković odbacuje optužbe

Potpisnici pisma naveli su kao primjer navodnih koruptivnih radnji slučaj dodjele novca Neveni Bulatović
337 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 14:27h

Dio predstavnika civilnog sektora optužio je direktoricu Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Anu Novaković da je dozvolila da CRNVO na neregularan način raspodijeli novac Evropske unije malim nevladinim organizacijama. Riječ je o projektu po kojem CRNVO dobija od Delegacije EU u Podgorici novac, pa zatim odlučuje kojim NVO će ga i za koje projekte dodijeliti.

Dragiša Janjušević iz nikšićkog Centra za političku edukaciju, Almer Mekić ispred bjelopoljskog Euromosta, Ilinka Otašević iz nikšićke Naše budućnosti i Mirsad Muratović iz nikšićke Romske nade, su saopštili medijima i ambasadoru EU Leopoldu Maureru da je konkurs CRNVO-a za nevladine organizacije, pod nazivom Aktivno učešće civilnog društva u razvoju Crne Gore, obilovao netransparentnošću i koruptivnim radnjama. Oni su tražili da Delegacija EU preispita odluku CRNVO.

Potpisnici pisma naveli su kao primjer navodnih koruptivnih radnji slučaj dodjele novca Neveni Bulatović, aktivistkinji NVO Prima, koja je ujedno, kako su rekli, i stalno zaposlena u CRNVO kao poslovna sekretarica: “Njena poslovna povezanost sa sopstvenom izvršnom direktoricom Novaković daje velike indicije koje prerastaju u dokaze, kada se ima na umu da je organizacijama iz Podgorice bio veoma sužen prostor i mogućnosti, jer su propozicije bile takve da je 70 odsto sredstava bilo namijenjeno organizacijama van Podgorice”.

U pismu Maureru potpisnici navode i da je Bulatović podržana od strane komisije sa 9.734 eura za projekat Suzbijanje vršnjačkog nasilja, ali i to da nije jedina: “Drugi primjer jeste organizacija Mladi info Montenegro i projekat pod nazivom Učešćem do promjena, koji je podržan od strane komisije sa 7.882 eura”.

Tu organizaciju, prema riječima potpisnika pisma, diskvalifikuje činjenica da je legitimisana kao organizacija iz Nikšića, “a sve do juče je bila organizacija iz Podgorice”: “Drugi diskvalifikujući faktor za ovu organizaciju je to što je isti projekat podržan u gotovo identičnom iznosu od strane FAKT-a u januaru ove godine”.

Primjera, kako su saopštili, ima na pretek, a posebnu pažnju posvetili su načinu održavanja konkursa, ocjenjujući ga netransparentnim: “Smatrali smo logičnim da svi projekti koji su podržani od strane Komisije, u integralnoj verziji, sa načinom bodovanja, moraju biti objavljeni kako bi sve organizacije koje su učestvovale na konkursu izvukle iz cijelog procesa dvostruku korist”.

Na njihovo insistiranje, kako su saopštili, Novaković je odgovorila da ne može jer je ugovorni okvir sa Delegacijom EU na to ne obavezuje: “Naše sumnje i indicije da su postojale velike neregularnosti u cijelom procesu sa elementima udžbeničkih primjera korupcije ispostavile su se tačnim poslije gotovo mjesec dana naših istraživanja i analiza”.

Novaković: Radi u opštini, pa konkuriše

Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković odbacila je optužbe predstavnika dijela civilnog sektora da je dozvolila da njena organizacija na neregularan način raspodijeli novac Evropske unije malim nevladinim organizacijama.

Reagujući na optužbe Dragiše Janjuševića, Almera Mekića, Mirsada Muratovića i Ilinke Otašević, Novaković je pozvala da podnesu krivičnu prijavu kao odgovorni građani, naglašavajući da je to njihova zakonska obaveza: “Podnošenjem prijave će omogućiti da se u redovnoj i nepristrasnoj zakonskoj proceduri ispita tačnost njihovih navoda”.

Novaković je u reagovanju saopštila da je kompletan proces raspodjele novca usaglašen sa evropskim modelom, kao i da su procedura, kriterijumi, članovi komisije i svaka faza odlučivanja bili dostupni na sajtu CRNVO: “O projektima su, osim predstvanika CRNVO-a, odlučivali predstavnici partnerske organizacije Građanska inicijativa iz Beograda, a kao stručni konsultant je bio uključen predstavnik UNDP-a”.

Novaković je demantovala i optužbe da je Nevena Bulatović dobila novac na konkursu kao aktivistkinja NVO Prima zbog toga što je zaposlena u CRNVO

Svaka faza odlučivanja, prema tvrdnjama Novaković, bila je odobrena od strane Delegacije EU, s tim što je ona pozvala potpisnike pisma i sve zainteresovane da posjete prostorije CRNVO-a i uvjere se u autentičnost kompletne dokumentacije projekata i komisije.

Novaković je demantovala i optužbe da je Nevena Bulatović dobila novac na konkursu kao aktivistkinja NVO Prima zbog toga što je zaposlena u CRNVO. Ona je rekla da se izuzela iz glasanja o tom projektu.

“Janjuševiću, koji se predstavlja za moralnu gromadu, skrupule ne smetaju da se, kao službenik lokalne samouprave prijavljuje na konkurs lokalne samuoprave Nikšić za projekte NVO, i da svojevremeno za projekat traži preporuku od CRNVO-a, koju je i dobio”, istakla je Novaković, napominjući i da je Mekić osnivač većeg broja preduzeća.

Ona je dodala da se Janjušević na konkurs CRNVO-a prijavio sa dva projekta - jedan koji tretira borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, a drugi zaštitu životne sredine: “Time je potvrdio svoju ozbiljnost i djelatnost. Mekić je svoja moralna načela dokazao javno iznoseći neistine da će na konkursu CRNVO-a dobiti sredstva prije nego je proces uopšte završen. Kad je suočen sa činjenicom da projekat sa kojim se prijavo nije podržan, počeo se služiti prijetnjama koje je posredno upućivao direktorki CRNVO-a o tome kako će izgubiti ovu bitku”.

NVO Info mladi, kako je objasnila Novaković, nije dobila novac od CRNVO i Fondacije za aktivno građanstvo (FAKT) za isti projekat, kako su ovi ustvrdili u pismu Delegaciji EU.

Galerija

Bonus video: