Grupa NVO uputila inicijativu: Đukanović da predloži Vučinića za novog Ombudsmana

"Pored njegove bogate biografije, u kojoj se posebno ističe deset godina na funkciji sudije Evropskog suda za ljudska prava, posebno vrijedni pomena su odgovorni javni nastupi profesora Vučinića, u kojima je ukazivao na potrebu usklađivanja prava i prakse u Crnoj Gori sa međunarodnim standardima ljudskih prava", navodi se u saopštenju HRA
1453 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Vučinić, Foto: Luka Zeković
Nebojša Vučinić, Foto: Luka Zeković

Dvadesetjedna NVO uputila je danas inicijativu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Skupštini Crne Gore predloži profesora dr Nebojšu Vučinića kao kandidata za novog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, imajući u vidu da je dosadašnjem Zaštitniku, Šućku Bakoviću, funkcija prestala još prije mjesec dana, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

U inicijativi se navodi da bi predlaganje profesora Vučinića za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda omogućilo Crnoj Gori da dobije Ombudsmana međunarodnog renomea, koji ispunjava sve uslove i ima sve osobine da bude Zaštitnik ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana Crne Gore, kao i svih drugih koji se nađu u nadležnosti njenih državnih organa.

"Pored njegove bogate biografije, u kojoj se posebno ističe deset godina na funkciji sudije Evropskog suda za ljudska prava, posebno vrijedni pomena su odgovorni javni nastupi profesora Vučinića, u kojima je ukazivao na potrebu usklađivanja prava i prakse u Crnoj Gori sa međunarodnim standardima ljudskih prava. Pored nesporne stručnosti, njegova spremnost da javno iznese mišljenje i kritiku rada državnih organa je karakteristika koja ga posebno preporučuje za funkciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju.

Potpisnici/e inicijative su: 1. Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica; 2. Adamas, Katarina Bošković, izvršna direktorica; 3. ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Ljupka Kovačević, koordinatorka; 4. Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić, direktorica; 5. Centar za istraživačko novinarstvo, Milka Tadić Mijović, predsjednica; 6. Centar za ženska prava, Maja Raičević, izvršna direktorica; 7. Crnogorska omladinska inicijativa, Ćazim Lisičić, izvršni direktor; 8. Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, advokat Velija Murić, izvršni direktor; 9. Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), advokatica Maja Živković, pravna zastupnica; 10. Institut alternativa, Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora; 11. Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, Mitar Radonjić, izvršni direktor; 12. Media centar, Goran Đurović, direktor; 13. Mladi Romi, Samir Jaha, izvršni direktor; 14. Otvoreni centar "Bona Fide" Pljevlja, Sabina Talović, izvršna direktorica; 15. Prima, Aida Perović, izvršna direktorica; 16. Sigurna ženska kuća, Ljiljana Raičević, predsjednica; 17. Sindikat medija, Marijana Camović, predsjednica; 18. Savez za djecu i mlade – Kuća, Pavić Radović, izvršni direktor; 19. Savjet za implementaciju omladinske politike, Milica Đukanović, izvršna direktorica; 20. Udruženje roditelji, Kristina Mihailović, izvršna direktorica; 21.Udruženje za zaštitu i promociju prava građanina "Pravozastupnik", Budislav Minić, izvršni pravozastupnik.

Bonus video: