Grupa turista zapalila most na Mamuli: Grede ložili za roštilj

Poražavajuće je da posjetioci nemaju poštovanja ni prema prostorijama u tvrđavi koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata bile tamnice za naše rodoljube
227 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2012. 09:15h

Grupa turista nedavno je na Mamuli zapalila grede drvenog mosta koji vodi u tvrđavu. Most je lani popravljen kako bi posjetioci mogli bezbjedno da uđu u tvrđavu, ali se ove godine neko „dosjetio“ pa drvene grede iz mosta iščupao i iskoristio za potpalu roštilja.

U hercegnovskom javnom preduzeću “Čistoća”, koje brine o ostrvu, trebalo bi ovih dana da to poprave.

„Iskoristi, uživaj i uništi“ – mogao bi biti moto za najveći broj posjetilaca ostrva. Iako su početkom jula radnici “Čistoće” očistili, pokosili i dezinfekovali ostrvo, a NVO “Plavi” skoro svakodnevno odnose smeće, ali samo ono koje je ostavljeno na ulazu u tvrđavu, otpad je vidljiv na svakom mjestu.

Poražavajuće je da posjetioci nemaju poštovanja ni prema prostorijama u tvrđavi koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata bile tamnice za naše rodoljube. Iako je briga o ostrvu i čistoći na njemu problematična i iziskuje više angažmana, trebalo bi je riješiti na bolji način od dosadašnjeg. To bi značilo i bolji i osmišljeniju turističku valorizaciju tog područja.

Posjetioci upozoravaju da je na ostrvu znatan broj uginulih zečeva koji predstavljaju opasnost od zaraze. Zečevi su na ostrvo doneseni prije dvadesetak godina, gdje su se brzo razmnožili, i danas je na njemu oko 70 jedinki.

Uglavnom se hrane zelenilom, ali i jajima galebova koji se gnijezde na ostrvu. Iz “Čistoće” tvrde da su zečevi najvjerovatnije stradali od napada galebova.

Ostrvo Lastavica na ulazu u Bokokotrski zaliv omiljeno je izletište Novljana, njihovih gostiju i turista. Iako nema atraktivne plaže turisti se rado kupaju u čistom i prozirnom moru oko ostrva.

Na njemu je tvrđava Mamula - najbolje očuvana fortifikacija iz Austrougarskog doba na Jadranu. Sredinom XIX vijeka austrijski general i namjesnik Dalmacije baron Lazar Mamula podigao je utvrđenje, nakon čega su i ostrvo i tvrđava dobili naziv – Mamula, ali je u pomorskim kartama ostao stari naziv ostrva.

Tvrđava je zaštićeni spomenik kulture II kategorije.

Galerija

Bonus video: