Gupta: Mediji u regionu daju malo prostora za turizam

Činjenica je da kod nas nema turističkih redakcija ili medija. U jednoj turističkoj zemlji, kakva je Crna Gora moraju postojati specijalizovani mediji što je podstrek svima, kazala je Željka Radak Kukavičić
667 pregleda 0 komentar(a)
"Crnogorski medijski dijalozi" na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
"Crnogorski medijski dijalozi" na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac

Trodnevni, 12. po redu „Crnogorski medijski dijalozi“, na temu „Mediji i turizam - pozitivne i negativne konsekvence medijskog izvještavanja“, počeli su na Žabljaku.

Na poziv organizatora, časopisa „Medijski dijalozi“ pristiglo je oko 60 učesnika iz zemalja regiona, kaže Mimo Drašković, predsjednik organizacionog odbora skupa i vlasnik časopisa „Medijski dijalozi“.

„Dobro je da se otvore pitanja, saznaju potencijalni problemi i izvuče nauk i iskustva na ovu temu. Na centralnom panelu obratiće se direktorica NTO Željka Radak Kukavičić, profesorica sa sveučilišta „Džemal Bijedić“ iz Mostara dr Dijana Gupta, dr Miomir Maroš, profesor na fakultetu političkih nauka u Podgorici i Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore. Na izlaganju radova koji su objavljeni u časopisu „Medijski dijalozi“ moći ćemo da čujemo rezultate i iskustva vezana za predmetnu temu“, kaže Drašković.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić kaže da su mediji značajni u turizmu.

„Važno je da vidimo na koji način da mediji što bolje prenesu pravu sliku iz sektora turizma koji donosi značajne prihode i benefite. Sa druge strane informacije iz naših medija prenose mediji iz regiona i šire. Važno je blagovremeno i istinito informisanje. Činjenica je da kod nas, vjerovatno zbog ograničenih materijalnih mogućnosti, nema turističkih redakcija ili medija. U jednoj turističkoj zemlji, kakva je Crna Gora moraju postojati specijalizovani mediji što je podstrek svima. Daje se veći odjek a moć medija je velika, bilo da se radi o pozitivnoj ili negativnoj informaciji. Zato, pouzdane informacije daju pozitivne trendove“, kaže Željka Radak Kukavičić.

Prof. dr Dijana Gupta smatra da je u turizmu najvažnija promocija, a da mediji u regionu daju malo prostora za turizam.

„U svakoj medijski uređenoj državi turizam donosi najveći dio proračuna. Mislim da su mediji zakazali kada je u pitanju propaganda i promocija. Zbog toga su ovakvi skupovi veoma važni. Crna Gora se otvorila u svakom pogledu. Ako se ubrza proces ulaska u EU imaćete optimalni turistički potencijal koji će moći da se konzumira. I sada ste napredovali. Turizam veže ljude, donosi pomirenje, ruši granice i daje puno više benefita od profita“, kazala je Dijana Gupka.

Skup na Žabljaku održava se pod pokroviteljstvom MORT-a, Opštine Žabljak i drugih.

Bonus video: