Gušt je kada se knjiga čita sa tanjira...

Novljanka, profesorica italijanskog sada sprema izdanje romanizama koji se još koriste u govoru
61 pregleda 0 komentar(a)
Marina Stanišić, Foto: Slavica Kosić
Marina Stanišić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.02.2014. 20:55h

Marina Stanišić, autorka dvije veoma uspjele knjige o slatkim i slanim jelima u Boki - Bokeške gulozece 1 i 2, u restoranu "Bluefin" na Škveru organizovala je prikladnu večeru pod nazivom Bokeške gulozece.

Povod je bio završetak pripremne sedmice pred Vaskršnji post, posljednje sedmice u kojoj je dozvoljena upotreba mesa i koja zbog toga završava mesnim pokladama.

Pokladni meni po pravoslavnim, ali i katoličkim običajima u Boki podrazumijevao je tradicionalno posluženje: pršut, sir, masline, zelje (raštan), domaće kobasice, pašticadu, tjesteninu sa njokama, a za kraj čuvenu Perašku i ne manje omiljenu Reform tortu.

Uz muziku i druženje, te večeri kao da se na Škver vratio duh starih vremena kada se u Novom živjelo mirnije, mnogi bi rekli i zadovoljnije i sa više gušta (uživanja).

Nakon sakupljanja i priređivanja dvije knjige starih bokeških recepata koje su naišle na sjajne kritike, Marina Stanišić koja je profesorica italijanskog jezika, namjerava da se bavi mikro romanizmima sjeverozapadne Boke. Već je počela sa prikupljanjem materijala, što će zahtijevati dosta vremena, obilaženja mjesta i susreta sa ljudima koji još pamte i služe se romanizmima u svakodnevnom govoru. Oni koji imaju sve pohvale za njene Bokeške gulozece, za koje ističu da su i prikaz duha i kulture Boke, vjeruju da će isto tako studiozno i ozbiljno pristupiti i novom projektu.

Isto tako, proteklog vikenda više od 700 ulaznica prodato je za tradicionalnu riblju večeru u Institutu Igalo koja je priređena u sklopu programa Praznika mimoze Portonovi. Dobroj atmosferi prave mediteranske fešte doprinijeli su članovi benda “Trio gušti” ali i bogat meni ribljih i specijaliteta. Institut Igalo bio je domaćin dječjeg Portonovi maskenbala.

Žućenica je pod presom

U izdanju knjižare „So“ objavljena je reprezentativna publikacija posvećena jelima od autohtone primorske trave - žućenice.

Autori tekstova u knjizi koja je u štampi su Mašo Čekić i Blaženka Vučurović.

Bonus video: