Gvozdenović ne osjeća odgovornost zbog betonizacije i devastacije obale u Boki

Gvozdenović je poručio da su u rukama države fiskalni instrumenti politike planiranja prostora, da investitore poput ruskog „Metropola“ koji je na ostrvu Sveti Marko trebao da gradi rezidencijalno-turistički resort od 450 miliona eura, natjeraju da ne odugovlače sa ulaganjima
96 pregleda 38 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Siniša Luković
Branimir Gvozdenović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.06.2016. 18:23h

Ministar održivog razvoja i turizma (MORT) Branimir Gvozdenović ne osjeća ličnu odgovornost zbog učestalih slučajeva betonizacije i devastacije obale u Boki Kotorskoj, a koji se obavljaju pod plaštom dokumentacije što ju je priremilo to ministarstvo. On je danas, nakon radne posjete Kotoru i Tivtu, izjavio da „osjeća odgovornost za progres koji se dešava u crnogorskom turizmu i napore koje smo uradili u pravcu razvoja velikih projekata.“

„Insistirali smo na tome da svi projekti imaju stateške procjene uticaja na životnu sredinu i studije uticaja na kulturnu baštinu. To je ono što ministar i politika može da uradi – struka radi određene projekte i ja kao ministar i koji saradnici na njih ne utičemo“, kazao je Gvozdenović. Komentarišući devastaciju ovale Turskog rta na Verigama kao dijela UNESCO svjetske kulturne i prirodne baštine, a gdje je MORT dozvolio postavljanje „privremenog objekta“ od 190 kvadrata, on je kazao da u Crnoj Gori „ponekad sa različitih pozicija gledamo na određene procese.“

„Mi smatramo da su ti procesi dobri i da se odvijaju na dobar način. Dobijamo i velika priznanja kao Crna Gora od eminentnih međunarodnih institucija i imamo pozitivan odnos prema procesima koji se kod nas odvijaju“, kazao je Gvozdenović dodajući da „stručna lica stoje iza elaborata o uticaju na kulturnu baštinu“ koji ima i sporni objekat na Verigama i da su MORT i JP „Morsko dobro“ imali zakonsku obavezu da izdaju postavljenje tog objekta jer je on dobio saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Agencije za zaštitu životne sredine.

„Konačni izgled tog objekta je nešto drugo nego što je to sada slika radova na terenu - očekujem da se to brzo završi i da taj prostor dobije izgled kakav su stručna lica predvidjela da odgovara svim elementima zone pod zaštitom UNESCO“, rekao je Gvozdenović dodajući da MORT „pridaje mnogo pažnje zaštiti kulturne baštine“ i da to pokazuje i projekat za tvrđavu i ostrvo Mamula.

„Ako je neko od vas želio da pažljivo pogleda, vidio bi da na projektu Mamula ne postoji nikakva promjena vizuelnog izgleda objekta i to je način koji treba da obezbjedi punu valorizaciju tog prostora“, kazao je ministar odćutavši primjedbu novinara da projekat mijenja izgled zaštićene tvrđave jer predviđa da se njeno kompletno dvorište potopi i pretvori u niz otvorenih bazena. On je kazao da ga raduje učinjeno u Tivtu dodajući da slijedi veliki posao razvoja infrastrukture za dalju gradnju turističkih projekata na Luštici i na Plavom horizontu. Smatra da projekat „Qatari Diara“ koji već godinama ne kreće samrtve tačke, „stvara pozitivan imidž Crnoj Gori“ i naglašava da je dobio uvjeravanja Kataraca da „taj projekat dobija neku novu dinamiku i da će ga oni maksimalno intenzirati u naredna dva mjeseca“.

Gvozdenović je poručio da su u rukama države fiskalni instrumenti politike planiranja prostora, da investitore poput ruskog „Metropola“ koji je na ostrvu Sveti Marko trebao da gradi rezidencijalno-turistički resort od 450 miliona eura, natjeraju da ne odugovlače sa ulaganjima. On je isključio mogućnost da država od Rusa otkupi najveće bokeljsko ostrvo dodajući da će taj problem riješiti značajno uvećanje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište. Na pitanje kako riješiti ogromnu devastaciju i betonizaciju obale u Krašićima gdje je po Državnoj studiji lokacije koju je usvojilo njegovo ministarstvo, napravljen niz privatnih vila sa temeljima bukvalno u moru, a građani ostali bez pristupa plažama, on je odgovorio da će to riješiti ubrzana izgradnja lungo mare pješačke staze o čemu je danas razgovarao sa gradonačelnicom Tivta dr Snežanom Matijević.

„Obezbijeđena su sredstva „Morskog dobra“ za izgradnju prvih 350 metara lungo mare staze i smatram to jako važnim“, kazao je Gvozdenović prećutkujući činjenicu da tih 350 metara staze treba da se gradi na izlasku iz gradske lučice Kalimanj u Tivtu, oko 10 kilometara daleko od devastacijom i bespravnom privatizacijom, uništene obale Krašića.

Gradonačelnica najavljuje nove projekte

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević kazale je da će Opština u narednom periodu nastaviti da gradi novu kanalizacionu, vodovodnu i putnu infrastrukturu na području Krtola i Luštice. Kazala je da će njemačka organizacija „Help“ sa 170 hiljada eura pomoći projekat izmještanja stanovnika neformalnog romskog naselja 7.jul u Bonićima i izgradnje novih objekata koje za njih pravi Opština u Gradiošnici, kao i da će objekat Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, umjesto na prvobitno određenoj neuslovnoj lokaciji na Seljanovu, biti napravljen blizu Doma zdravlja kod Gradskog parka. Obećala je i niz novih projekata i aktivnosti koji će dovesti do produženja trajanja turističke sezone u Tivtu, i istakla da je broj noćenja u pet mjeseci ove godine u Tivtu porastao čak 20 odsto u odnosu na isti period lani.

Gvozdenović: Novinari da hvale Vladu i investitore i podnose prijave Tužilaštvu

Ministar Gvozdenović držao je i bukvicu novinarima kako treba izvještavati o poduhvatima strateških stranih investitora u Tivtu, izražavajući sumnju da se o nekima namjerno piše u lošem kontekstu aludirajući da investitori podmićuju novinare.

„Pogledajte samo klipinge vas pojedinačno i lično kako ste imali određene komentare za neke projekte. Lično smatram da je bolji period kada se hvale ti projekti i šteta je ponekad kad neko ko ima ambiciju da pohvali određeni projekat, istovremeno ne pohvali neki drugi koji mislim da mu predstavlja neku vrstu konkurencije“, kazao je Gvozdenović obraćajući se novinaru „Vijesti“, dodajući da je „Porto Montenegro nešto što je novi crnogorski brend koji širi jako pozitivne talase, ali su takvi i projekti Qatari Diara i Luštice“.

Na naše pitanje što govori njegov postupak kao resornog ministra koji je septembra 2014 bio među učesnicima Diplomatske regate koja je isplovila iz novosagrađene druge faze marine Porto Montenegro kojoj MORT tada još nije dao potrebnu dozvolu, Gvozdenović je kazao da „svaki put kada dobije takav poziv, nisam u prilici da provjeravam da li sam ušao sa objekta koji ima ili nema neku dozvolu.“

„Ljudi se razlikuju – neko posmatra globalno tokove, a neko iz svog ličnog ili ostalog interesa posmatra možda neke tačke. Ako je neposjedovanje upotrebne dozvole krivično djelo, svaki građanin, pa i vi, može to da prijavi tužilaštvu“, poručio je Gvozdenović.

Bonus video: