Gvozdenović: Unaprijediti saradnju sa zemljama regiona

Na konferenciji se očekuje učešće istaknutih zvaničnika sistema UN, EU i drugih međunarodnih organizacija
82 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2014. 19:23h

Unapređenje saradnje sa zemljama regiona jedan je od ciljeva Centra za održivi razvoj i dijalog o zajedničkim prioritetima, budućim projektima i izgradnja partnerstava od ključne je važnosti, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Gvozdenović je danas predsjedavao trećom sjednicom Upravnog odbora Centra za održivi razvoj, na kojoj su predstavljene aktivnosti Centra i rezultati u proteklih šest mjeseci, od njegovog osnivanja, a posebna pažnja bila je posvećena organizovanju Regionalne konferencije o održivom razvoju, koja će se održati u novembru.

Gvozdenović je, kako je saopšteno, istakao važnost rada Centra, u cilju rješavanja postojećih izazova održivog razvoja društva, a u narednom periodu moći će se govoriti o konkretnim rezultatima.

On je poručio da će regionalna konferencija o održivom razvoju imati poseban značaj u smislu promocije djelovanja Centra, u nacionalnom i u regionalnom kontekstu, ali i u donatorskoj zajednici.

„Ovaj događaj biće dobra prilika da se osvrnemo na trenutno stanje i potrebe zemalja regiona u pogledu održivog razvoja,“ rekao je.

„S obzirom da je jedan od ciljeva Centra unapređenje saradnje sa zemljama regiona, smatram da je pokretanje dijaloga o zajedničkim prioritetima, budućim projektima i izgradnja partnerstava od ključne važnosti“.

Na konferenciji se očekuje učešće istaknutih zvaničnika sistema UN, EU i drugih međunarodnih organizacija, kao i ministara zaduženih za pitanja održivog razvoja u zemljama regiona.

Stalni predstavnik UNDP-a i koordinator Sistema UN, Rastislav Vrbenski, rekao je da je Centar jedna od najvažnijih inicijativa pokrenutih u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i da ima punu podršku Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori i Centrale UNDP-a u Njujorku.

On je podsjetio da je Centar osnovan u pravom trenutku, imajući u vidu proces definisanja ciljeva održivog razvoja nakon 2015. godine, kao i kompleksne zahtjeve pridruživanja Uniji i značaj regionalne saradnje u tim procesima.

„Nakon Samita Rio+20 UNDP i Vlada Brazila su osnovali Globalni centar za održivi razvoj. Veze našeg Centra u Crnoj Gori sa Rio Centrom i globalnom mrežom centara otvoriće ogromne mogućnosti za razmjenu iskustava, znanja, praksi i unapređenje partnerstava. Nadamo se da ćemo uz našu saradnju i uz podršku partnera i Evropske unije postati jedna od važnih tačaka u ovoj mreži“, naveo je Vrbenski.

Upravni odbor je usvojio polugodišnji izvještaj o rezultatima i konstatovao da je urađen detaljan pregled projekata koji se sprovode u okviru Centra i relevantnih ministarstava, kako bi se obezbijedila njihova usklađenost i podstakla međusektorska saradnja.

Bonus video: