Hadžibegović: Ne prikrivajte odgovornost, Crna Gora je bila agresor

Razvojna direktorica Građanske alijanse smatra da u CGO svjesno brane Vladinu neodgovornost i neosjetljivost prema istini, prema odgovornosti i prema žrtvama u suočavanju sa ratnom prošlošću
145 pregleda 5 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 01.10.2017. 16:27h

Najgore što se može desiti jednom društvu jeste sakrivanje iza pravnih definicija i bježanje od stvarnosti, kazala je Ajša Hadžibegović, razvojna direktorica nevladine fondacije Građanska alijansa (GA).

Tamara Milaš, saradnica na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) je kazala da je važno da, u suočavanju sa ratnom prošlošću, ideologizacija ne bude dio nijednog zakonskog teksta, ni u Crnoj Gori, ni u Hrvatskoj.

"Po logici koju predlaže CGO za nepočinstva nije kriva Crna Gora, ni Srbija – dakle - niko. Ovakvom reakcijom i zavijanjem u „usko-stručne“ slojeve prava, opravdavate žmurenje vlasti i savršeno ste u saglasju sa željom današnje (i ondašnje) političke elite da se na sramotan period - zaboravi. Dovoljno je kompleksan i problematičan kontekst u kojem mirovni civilni sektor promoviše koncept suočavanja sa prošlošću kao osnovu za pomirena, zrela, demokratska društva - da je svima, koji su iole u ovoj oblasti, jasno da ovakav poziv iz CGO-a može (i vjerovatno hoće) biti shvaćen kao otvorena podrška za izuzetno opasnu reviziju prošlosti koja se od devedesetih sa manje ili više uspjeha i dešava," kazala je Hadžibegović.

Ona smatra da Milaš i CGO svjesno brane Vladinu neodgovornost i neosjetljivost prema istini, prema odgovornosti i prema žrtvama rata.

"Svjesno branite Vladinu neodgovornost i neosjetljivost prema istini, prema odgovornosti i prema žrtvama, jer struka nalaže da drugačija formulacija oko toga ko je bio agresor, amnestira državu Crnu Goru, koja je i u tadašnjoj zajednici imala jurisdikciju nad policijom, teritorijalnom odbranom i organizacijom dobrovoljaca - ili ćemo negirati da su ti ljudi bili na ratištu i da je mobilizaciju organizovala upravo država Crna Gora? Opasno je omogućavati da se u pravnim lavirintima pogubi objektivna odgovornost, a još opasnije kada to u korist Vladinih interesa radi članica REKOM. Jer u tom momentu suočavanje sa prošlošću nosi interesni pečat novog vremena, u kom je onda od tih interesa - nemoguće suočiti se sa - istinom," ističe Hadžibegović.

Danas je, smatra ona, stvarnost da je Crna Gora izvršila agresiju na Hrvatsku i to na svim nivoima.

"Najbolji nomotehničari su oni koji su i norme prenosili život. Tako je nekad Valtazar Bogišić godinama obilazio Crnu Goru i na kraju u Opšti imovinski zakonik normirao ono što je bio život i stvarnost, a ne oportunizam, ideologizacija i neiskrenost. Tako i danas, stvarnost je da je Crna Gora izvršila agresiju na Hrvatsku i to na svim nivoima. Predsjednici komandnom odgovornošću kao članovi Vrhovnog savjeta odbrane tadašnje države, mediji govorom mržnje i kampanjom „rat za mir“, Teritorijalna odbrana, pa sve do kulturnih institucija, aerodroma, Univeziteta, štamparija, farmi... gdje su završavale ukradene stvari," napominje Hadžibegović.

Takođe, ističe, Crnoj Gori danas su potrebne činjenice i pozivanje na individualnu odgovornost.

"Crnoj Gori koja se danas ne može definisati, osim kroz polarizaciju na gotovo svim poljima trebaju činjenice i individualizacija odgovornosti. Zato, zarad dobrobiti našeg društva i novih generacija koje moraju učiti na greškama iz prošlosti, nemojte amnestirati Crnu Goru od najveće greške u istoriji, jer upravo nas istorija i uči da su napredovale samo one zemlje koje su priznale svoje zločine i napravile jasan otklon od politike koja je dovela do istih. Ispravan pogled u prošlost imaju samo one demokratije koje nijesu uz pomoć civilnog sektora - relativizovale mračnu stranu istorije, već im je upravo on pomogao da je osvijetle i prihvate kao grešku," zaključuje Hadžibegović.

Bonus video: