Haos u "Grijanju": Kotlovi hladni, idu kazne za radnike

Kotlarnica u Pljevljima trebalo je da počne sa radom u subotu, zaposleni odbijaju da rade, a predsjednik Opštine traži sankcije, jer je ugrožen javni interes. V.d. direktorka dala ostavku, a naslijedio je suprug
5479 pregleda 4 komentar(a)
Kotlarnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Sezona grijanja u Pljevljima još nije počela, jer zaposleni u preduzeću koje gazduje gradskom toplanom odbijaju da rade dok poslovodstvo preduzeća ne ispuni njihove zahtjeve, odnosno smijeni poslovođu kotlarnice, protiv kojeg je podnijeta prijava zbog navodne prodaje uglja namijenjenog gradskoj kotlarnici.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Glubović, na drugoj strani, rekao je da očekuje da rukovodstvo preduzeća u skladu sa zakonom sankcioniše radnike koji odbijaju da rade, jer ugrožen javni interes.

„U preduzeću ‘Grijanje’ rade 32 zaposlena, od kojih njih 16 u prizvodnji. Od njih 16, osam su ložači. Tri ložača su na bolovanju, dok je njih pet zaduženo za loženje. Njima rukovodi poslovođa. Iz nama nepozantih razloga tamo postoje jako loši međuljudski odnosi. Tih pet ložača želi da drži kao taoca građane Pljevalja i privredne subjekte koji svoje stanove i poslovne prostore zagrijavaju iz gradske kotlarnice. Učinićemo sve u skladu sa zakonom da obezbjedimo grijanje. Tražim od rukovodstva da sankcioniše u najkraćem roku i na zakonit način sve one koji odbijaju da rade“, rekao je Golubović na vanrednoj konferenciji za novinare posvećenoj kašnjenju početka grejne sezone.

Sa jučerašnje vanredne konferencije
Sa jučerašnje vanredne konferencije(Foto: Goran Malidžan)

Golubović je kazao da su kotlovi trebali da se podlože još u subotu, s obzirom na to da je temperatura u Pljevljima tri dana bila ispod 12 stepeni.

On je naveo da će se truditi da što prije obezbijede isporuku toplotne energije korisnicima.

„Ne smijemo doći u situaciju da ugrozimo javni interes i da djeca nemaju grijanje. Ne znam da li su svjesni ovi ljudi šta rade, ako popucaju instalacije i kotlovi, zbog zaleđivanja vode. Samo razmišljaju o svojim međuljudskim odnosima koji su poremećeni iz samo njima znanih razloga, a njihovi politički mentori ih uče kako da ucjenjuju građane”, kazao je Golubović.

On je naveo da je Opština našla način kako da pomogne preduzeću u rješavanju finansijskih problema.

„Ono što je karakteristično za preduzeće je da rukovodstvo nije željelo da krši zakon vezano za isplatu plata u neto iznosu, već samo u bruto iznosu. Ima zaostalih primanja. Njima su plate isplaćivne na svakih 45 dana. Tada smo u saradnji sa preduzećem dogovorili da Opština Pljevlja akontativno plaća usluge ‘Grijanja’ i da preduzeće ima minimum jednu zaradu u toku mjeseca. Nedavno su radnicima isplaćene dvije plate“, rekao je predsjednik Opštine.

Vršilac dužnosti direktora “Grijanja” Mila Vasilijević podnijela je ostavku, a za novog vršioca dužnosti izabran je njen suprug Miloš Kovačević, koji radi u tom preduzeću.

Njemci obišli kotlarnicu i traže rješenje za zagađenje

Predsjednik Opštine je kazao da su gradsku kotlarnicu u Pljevljima, koja je jedan od najvećih zagađivača u gradu, nedavno obišli predstavnici jedne njemačke renomirane firme.

„Mislim da ćemo uskoro imati tehničko rješenje i finansijski iskaz tog rješenja na koji način u najskorijem roku možem da smanjimo, odnosno dovedemo emisiju praškastih materija iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici u zakonom propisane norme. Takođe, želim da naglasim da će preduzeće ‘Grijanje’ u narednom periodu biti jedan od nosilaca realizacije projekta toplifikacije grada. Podsjetiću da je EPCG kroz ekkološku rekonstrukciju predvidjela izgradnju baznog izvora toplote i dodatnih 2,5 miliona za izgradnju primarnog toplovoda do grada. Takođe, EPCG je novac opredijeljen za zaštitu životne sredine u Pljevljima opredjelila za uspostavljanje mjeraeenergetske efikasnosti za objekte koji se griju iz gradske kotlarnice. Za sve treba vremena. Sada se stiču uslovi da na jedan kompleksan način nađemo rješenj problema u dijelu zagađenja vazduha“, rekao je Golubović.

Bonus video: