Harasani : Devastacija na Turskom rtu klasičan primjer neodgovornog postupanja vlasti

“Bio sam u prilici da kroz inspekcijski nadzor i u saradnji sa Ministarstvom rada i Zavodom za zapošljavanje utvrdim da javni konkursi traju po jedan dan, pri čemu neke od traženih dokumenata ne možete pripremiti za toliko kratak period"
83 pregleda 11 komentar(a)
Verige, Turski rt, Foto: Siniša Luković
Verige, Turski rt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.08.2016. 19:31h

Devastacija vidikovca na Turskom rtu u Verigama klasičan je primjer neodgovornog postupanja vlasti.

To je ocijenio pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove sa posebnim ovlašćenjima i član Centralnog odbora URA Ilir Harasani .

“Postojeći sistem ne pruža svima jednak tretman i jednake šanse. Jedan od slučajeva koji to dokazuje je gradnja vidikovca na Verigama”, kazao je Harasani .

On je pojasnio da je za taj slučaj pokrenuo postupak inspekcijskog nadzora i dobio informaciju da se gradi po planu objekta privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018.

“Za isti objekat investitor posjeduje dokumente Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine, čak i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, iako je prostor pod zaštitom Uneskoa. Ovo je klasičan primjer neodgovornog postupanja vlasti iz razloga što je jedini filter Ministarstvo, dok nižestepeni organi ne obavljaju tu ulogu iako imaju ovlašćenja za to”, kazao je Harasani.

Betoniranje platoa budućeg ugostiteljskog objekta na Turskom rtu počelo je 20. jula, uprkos što je u Kotoru, kao i svim ostalim primorskim opštinama, zabranjeno izvođenje građevinskih radova zbog neometanog odvijanja turističke sezone. Dozvolu za to nije dala ni Uprava pomorske sigurnosti.

Lokaciju na Turskom rtu, jednom od najljepših vidikovaca u Boki, resor ministra Branimira Gvozdenovića naknadno je lani uvrstio u izmjene i dopune tada važećeg Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2013-2016. godina, a onda i u sada važeći Plan za period 2016-2018.

Građevinsku dozvolu Morsko dobro je izdalo 19. aprila, a “Hefesta“ iz Hereceg Novog će tom preduzeću zakup lokacije na Turskom rtu za ovu godinu platiti 16.207 eura, plus PDV.

Postavljanje “privremenog objekta“ na jednoj od najljepših lokacija u Boki izazvala je brojne kontroverze i oštre reakcije u dijelu bokeljske i kotorske javnosti.

Hercegnovska firma, na osnovu papira koje je prošle i ove godine dobila od Ministarstva, Agencije, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i JP Morsko dobro, na Turskom rtu u kamenu i betonu gradi “privremeni objekat“, površine 190 kvadrata.

“Namjena objekta je ugostiteljska djelatnost, sa predviđena dva parking prostora. Objekat je montažno-demontažnog karaktera i obuhvata: turistički info punkt, suvenirnicu, caffe-lounge bar, kao i uređenje javne rasvjete i opremanje javnim mobilijarom - klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće“, piše u urbanističko-tehničkim uslovima koje je “Hefesti“ izdalo „Morsko dobro“.

Protiv pojedinih inspektora pokrenute disciplinske mjere

Kapaciteti Uprave za inspekcijske poslove, kako je naveo Harasani , što se tiče inspektora, nijesu dovoljni kada se ima u obzir broj inicijativa građana i njihovih problema.

“Takođe sam istraživao rad pojedinih inspektora, i suočio se sa njihovim neodgovornim radom. Protiv njih sam preduzeo disciplinske mjere. Ipak, dogovoreno je da se na sajtu Uprave nađu sva dokumenata od javnog interesa za cijelu kalendarsku 2016. godinu, kako bi na taj način unaprijedili transparentnost rada organa. Između ostalog zahtjevao sam da se objavi: godišnji izvještaj, akt o sistematizacij radnih mjesta, zarade javnih funkcionera, svi putni nalozi u zemlji i inostranstvu, i finansijski izvještaji. Za vrijeme mog rada u Upravi nijesu davana sredstva za reklamiranje, a kako ne bi došlo do zloupotrebe službenih automobila Uprave pokrenuo sam inicijativu za njihovo vidno označavanje. Taj postupak je pri kraju”, kazao je Harasani .

Na oglase koji traju jedan dan prijavljuju se privilegovani

Harasani je naveo i da je dokaz da društvo nije jednakih šansi ima i u postupcima ostvarivanja radnog odnosa.

“Bio sam u prilici da kroz inspekcijski nadzor i u saradnji sa Ministarstvom rada i Zavodom za zapošljavanje utvrdim da javni konkursi traju po jedan dan, pri čemu neke od traženih dokumenata ne možete pripremiti za toliko kratak period. Postavlja se pitanje kako se određeni prijavljuju na taj javni oglas, osim uz pretpostavku da se nalaze u povlašćenom položaju”, kazao je Harasani .

Bonus video: