"Help" saglasan sa gelegacijom EU: Ne odustaju od skloništa

Šef kancelarije NVO “Help” u Podgorici Klaus Mok kazao je "Vijestima" da je potrebna odgovarajuća zgrada i garancija dugoročne održivosti
125 pregleda 0 komentar(a)
Help, NVO Help, Klaus Mok, Foto: NVO Help
Help, NVO Help, Klaus Mok, Foto: NVO Help
Ažurirano: 06.07.2017. 07:09h

Nevladina organizacija “Help” juče je potvrdila da su oni tražili da se dio sredstva iz projekta Evropske delegacije, namijenjena osnivanju skloništa za djecu prosjake, preusmjere u druge namjene.

Koordinatorka projekta “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja, Egipana/ki i ostalih ranjivih grupa”, Danijela Vujošević, je na konferenciji o položaju Roma u Podgorici prije tri dana, saopštila da je Delegacije EU preusmjerila sredstva za osnivanje skloništa, te da nemaju zvanično objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Odgovor na pitanje toga dana nisu imali ni u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje je pripremilo projekat.

Delegacija EU je međutim to demantovala, navodeći za “Vijesti” da je “Help” odustao od tog dijela projekta, zbog njegove neodrživosti.

Šef kancelarije NVO “Help” u Podgorici Klaus Mok, kazao je „Vijestima“ da je prvobitni predlog koji je upućen EU sadržavao komponentu koja se odnosila na pomoć u otvaranju skloništa. Planirana pomoć bi se, kako je rekao, sastojala uglavnom od tehničke ekspertize, studijske posjete skloništu u Beogradu i obuke za osoblje koje je trebalo da bude zaposleno u skloništu. Pored toga, dodao je Mok, alocirano je 10.000 eura za adaptaciju zgrade, koja je trebalo da se koristi kao sklonište.

“U vrijeme finalizacije projekta sa Delegacijom EU, nisu se stekli preduslovi za započinjanje ovih aktivnosti, odnosno nije bilo jasno da li bi zgrada mogla biti stavljena na raspolaganje na vrijeme i smatralo se neophodnim da se napravi sveobuhvatnija analiza prije otpočinjanja jednog ovakvog poduhvata. Pod ovim okolnostima, Help je odlučio da ne može opravdati sprovođenje pomenutih aktivnosti, te je predložio da se sredstva preusmjere za druge namjene, što je prihvatila Delegacija EU“, rekao je on „Vijestima“.

Mok je dodao da ta odluka “ne dovodi u pitanje važnost formiranja skloništa za djecu koja su riziku“. „Da bi započeli sa aktivnostima na uspostavljanju jednog takvog skloništa, svi uslovi moraju biti ispunjeni, posebno odgovarajuća zgrada i garancije dugoročne održivosti,”rekao je Mok.

Bonus video: