Herceg Novi: Dio prosvetara do početka naredne godine dobiće stanove

Prosvetari i ostali će stan moći da kupe po cijeni od 700 eura po metru kvadratnom, iako će, njihova vrijednost na tržištu nakon sanacije iznositi od 900 do 1.100 eura
0 komentar(a)
zgrada, Foto: Slavica Kosić
zgrada, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.11.2016. 15:24h

Nakon skoro 15 godina od prve inicijative, 30 hercegnovskih prosvetara riješiće stambeno pitanje.Skupština opštine Herceg Novi je donijela odluku da učestvuje u finasiranju kupovine stanova po povlašćenoj cijeni za prosvetare i još 13 opštinska namještenika.

Riječ je o stanovima u tri objekta na Toploj koji su vlasništvo preduzeća MBD Invest u stečaju. Opština se odrekla duga za komunalno opremanje zemljišta na kojima su izgrađene zgrade, kao i kamate u ukupnom iznosu od oko 208 hiljada eura. Uz to Opština će uložiti još oko 205.000 eura za stavljanje objekata u funkciju, koje će obezbijediti kreditnim aranžmanom sa poslovnom bankom. Preostaje da Opština donese odluku o kreditnom zaduženju i da se potpiše ugovor između banke, Stambene zadruge Solidarno (osnovane sa ciljem da pomogne rješavanju stambenih pitanja prosvetara) i stečajnog upravnika MBD Invest i da se krene u realizaciju posla.

„Očekujemo da će vrlo brzo početi rekonstrukcija zgrade, i ako sve bude išlo kako treba, očekujem useljenje u januaru ili februaru naredne godine“, kaže predsjednik opštinskog sindikata prosvjete Oliver Jakovljević. Navodi da je na osnovu rang lista po školama, već napravljena raspodjela. Na ovaj način biće riješeno jedno od egzistencijalnih pitanja za oko četvrtinu prosvetara koji sada nemaju stan.

Prosvetari i ostali će stan moći da kupe po cijeni od 700 eura po metru kvadratnom, iako će, njihova vrijednost na tržištu nakon sanacije iznositi od 900 do 1.100 eura.

Dogovoreno je i da Sindikat prosvjete prenese pravo korišćenja na plac od 1.600 kvadrata u u KO Topla, Opštini Herceg Novi koji im je ranije dodjeljen za rješavanje njihovih stambenih pitanja.

Skupštinskom odlukom, u zgradama na Toploj stanove bi trebalo da dobije i 10 službenika CB Herceg Novi, jedan zaposleni iz Doma zdravlja , a dva stana su opredijeljena za potrebe pravosuđa CG.

Bonus video: