Herceg Novi: Kanalizacija do januara u funkciji

Najveću infrastrukturnu investiciju u Herceg Novom, pratili su brojni problemi i skoro četvorogodišnje kašnjenje završetka radova
90 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi (novine)
Herceg Novi (novine)
Ažurirano: 17.10.2017. 19:39h

Nova hercegnovska vodovodna i kanalizaciona mreža čija je izgradnja počela prije pet godina biće u funkciji do kraja godine, tvrde u lokalnoj upravi.

Navode da je preostalo da završi još 13 odsto radova na projektu, nakon čega će uslijediti usklađivanje sistema i uočavanje nedostataka.

U toku su elektroradovi na spajanju pumpnih stanica, a za nekoliko dana počeće ispitivanje dijela cjevovoda. Vraćene su i sve pumpe na pumpnim stanicama Savina, Meljine kružni tok i Forte Mare, koje su bile na remontu i one su sada u funkciji.

Uslijediće aktivnosti na spajanju kućnih priključaka koji su preostali na kompletnoj dionici.

Iz lokalne uprave navode da će saobraćajnice koje su bile raskopane zbog postavljanja cjevovoda biti ponovo asfaltirane, šetališta vraćeno u prvobitno stanje, a biće obnovljeni i djelovi javne rasvjete, parapeta i zidova koji su oštećeni prilikom radova.

Ističu da vjeruju da će svi ti radovi biti okončani do početka turističke sezone.

Projekat čija je ukupna vrijednost više od 31 milion eura podrazumijeva izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže duge 33 kilometra, 11 pumpnih postrojenja, podmorski ispust i fabriku za preradu otpadnih voda u Meljinama. Izvođač radova je turska kompanija “Ćeltikćoglu”.

Najveću infrastrukturnu investiciju u Herceg Novom, pratili su brojni problemi i skoro četvorogodišnje kašnjenje završetka radova, pa je prethodna lokalna vlast bila pred raskidom ugovora.

Ocijenjeno je da bi dug, skup i neizvjestan sudski postupak donio više štete nego koristi, pa je sa izvođačem radova postignut dogovor o nastavku radova.

Nova vlast poručuje da će pokrenuti pitanje odgovornosti zašto je došlo do tolikog kašnjenja, ali da je sada prioritet da kanalizacioni sistem uskoro profunkcioniše.

Bonus video: