Herceg Novi: Kićenje kleke na Orjenu

Stoga, koristeći ga za božićno drvce ne štetimo prirodi, a ujedno se prisjećamo starih običaja. Ipak, zbog njenih izraženih i gusto raspoređenih bodlji, kleku nije tako lako okititi. Sa druge strane, uloženi trud se ipak isplati, budući da je kleka puno gušća od većine četinara, pa okićena čak bolje „figura“ od svojih velikih i „razvikanijih“ rođaka”,
88 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2017. 07:54h

„Kićenje kleke“ koji je proteklog vikenda , treću godinu za redom, održan kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m n. v.) na Orjenu okupio je stotinak najmalađih, ali i onih Novljana koji se tako osjećaju.

“Bilo je to najposjećenije dešavanja iz zajedničkog zimskog kalendara koji promoviše Orjen kroz različite aktivnosti u planini. Na kićenje kleke organizovano su došli članovi planinarske sekcije „Novski tići“, koja radi pri OŠ „Milan Vukvić“, kao i hercegnovski odred izviđača „Orjen“. Ipak, primjetno je povećanje porodičnih posjeta, tako da su polovinu učesnika događaja činili odrasli. Organizatorima na ruku je išlo lijepo, sunčano vrijeme i mali sniježni pokrivač koji upotpunio pred novogodišnji ugođaj. U protekle dvije sezone, na ovom događaju snijega uopšte nije bilo, što ipak nije svojstveno Orjenu-planini poznatoj po obilnim sniježnim padavinama”, saopšteno je iz planinarskog kluba (PK) „Subra“ koji je bio organizator .

Kleka, smreka, ili šmreka je mediteranski bodljikavi grm, ili niže drvo, koji je u Boki Kotorskoj, ali i šire na primorju, zajedno sa lovorikom, korišćen za božićne drvce. Zauzima prostrana područja kamenjara, od mora pa sve do 1500 m visine, šireći se sve više na nekadašnjim pašnjacima i čineći teren teško prohodnim.

“Stoga, koristeći ga za božićno drvce ne štetimo prirodi, a ujedno se prisjećamo starih običaja. Ipak, zbog njenih izraženih i gusto raspoređenih bodlji, kleku nije tako lako okititi. Sa druge strane, uloženi trud se ipak isplati, budući da je kleka puno gušća od većine četinara, pa okićena čak bolje „figura“ od svojih velikih i „razvikanijih“ rođaka”, naveli su iz PK Subra

„Kićenje kleke je zadnji ovogodišnji događaj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a nastavlja se već prvim danom nove, 2018. godine.

Galerija

Bonus video: