Herceg Novi: Nekoliko manjih požara brzo ugašeno

Novski vatrogasci raspolažu savremenom opremom za digitalnu radio komunikaciju tzv. tetra sistem, koja funkcioniše na principu mobilne telefonije sa otvorenim linijama i vezama, kao i GPS komunikacijom
1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.07.2017. 12:01h

Hercegnovska vatrogasna služba od sinoć je intervenisala pet puta i ugasila, manje požare u restoranu "Tri lipe“ na Škveru, gdje se zapalio roštilj, u Bijeloj i naselju Gomila gdje je gorio otpad, u Zelenici gdje se vatra iz kontejnera proširila na dio šume i na šetalištu u Igalu.

Na snazi je Odluka o zabrani loženja i upotrebi vatre na otvorenom u periodu od 01. juna do 30. septembra 2017. godine. Loženje vatre, u izuzetnim slučajevima, se može obavljati isključivo uz odobrenje i dozvolu Vatrogasne jedinice. Za isti period donijeta je i Naredba o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara na teritoriji opštine Herceg Novi. Apeluju na sve da u slučaju požara odmah obavjeste Vatrogasnu jedinicu na broj 123 kako bi mogli reagovati i spriječiti širenje požara .

Novski vatrogasci raspolažu savremenom opremom za digitalnu radio komunikaciju tzv. tetra sistem, koja funkcioniše na principu mobilne telefonije sa otvorenim linijama i vezama, kao i GPS komunikacijom. Pomoću ove opreme ostvarili su bolju međusobnu komunikaciju, saradnju sa kolegama iz Boke, Nikšića, a i prekogranično sa jedinicama iz Konavala, Trebinja i drugima u regionu.

Početkom godine potpisali su sporazum o unapređenju zajedničke saradnje sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Krtoli u cilju održavanja polustrva Luštica, za što je Opština oko 10.000 eura, a za nabavku opreme za gorsku službu spasavanja je obezbijedila oko još toliko.

U opremanje i adaptaciju Vatrogasnog doma u Meljinama uloženo je oko 20.000 eura.

Bonus video: