Herceg Novi: Obilježeno 45 godina od smrti slikara Petra Lubarde

Na izložbi “Zaustavite rat-Spasite svijet”, u organizaciji SMŠ “Ivan Goran Kovačić” i Fondacije Petar Lubarda koja je otvorena u utorak veče učestvovali su učenici iz četiri srednje škole iz Crne Gore i dvije iz Srbije
505 pregleda 1 komentar(a)
Danas ispred Lubardine biste, Foto: Slavica Kosić
Danas ispred Lubardine biste, Foto: Slavica Kosić

Polaganjem cvijeća na bistu slikara Petra Lubarde, organizovanjem izložbe u Srednjoj mješovitoj školi Ivan Goran Kovačić I izdavanjem prigodne koverte obilježeno je 45 godina od smrti velikog umjetnika.

“Za Petra Lubardu, slikara za koga se bez razmišljanja može reći da je vezao za svoje ime početke modernog jugoslovenskog slikarstva, koje je našlo svoje značajno mjesto i u evropskoj modernoj umjetnosti. Nalazio je ljepote tamo gdje su ih ljudi često zanemarivali, znao je da gleda očima i da osjeća bojama koje na svojim platnima veže zvukom i ritmom mjesečevih predjela, čineći ih tim nemogućim jedinstvom - stvarnim ljudskim”, pročitala je iz jednog ranijeg osvrta, njegova sestrična Đina Lazar iz Fondacije Petar Lubarda.

Petar Lubarda, HNDanas ispred Lubardine biste

Na izložbi “Zaustavite rat-Spasite svijet”, u organizaciji SMŠ “Ivan Goran Kovačić” i Fondacije Petar Lubarda koja je otvorena u utorak veče učestvovali su učenici iz četiri srednje škole iz Crne Gore i dvije iz Srbije.

Tema “Zaustavite rat-Spasite svijet”, je kao nastavak njegove poruke “Dosta krvi , dosta ubijanja”, ciklusa koji se nalazi u Kragujevcu, objasnila je Đina Lazar , a rofesorica iz SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Ksandra Popović je objasnila da su njeni učenici akcenat stavili na drugi dio teme “Spasite svijet”.

Filatelističko društvo Igalo objavilo je prigodne dopisnice povodom 45 godina od smrti Petra Lubarde.

Bonus video: