Herceg Novi: Odata pošta palim borcima Orjenskog bataljona

“Naučili su nas da moralna i ljudska zaduženja moraju ostati trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvojnog puta naše Crne Gore", poručio je Radman
151 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2017. 18:39h

U znak sjećanja na dan pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stjepana Šarenca, predstavnici Opštine Herceg Novi i boračkih udruženja sa prostora Boke danas su položili vijence i odali poštu palim borcima kod spomen obilježja na Podima, a potom i na Savini kod spomenika Bezmetković, saopšteno je iz lokalne uprave.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman kazao je da sjećanjem na one koji su položili život za bolju, slobodnu budućnost svog kraja dokazujemo da njihova borba nije bila uzaludna i da su njihova imena zauvijek dio naše slavne istorije.

“Naučili su nas da moralna i ljudska zaduženja moraju ostati trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvojnog puta naše Crne Gore", poručio je Radman.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog Petar Vlaović podsjetio je da je ovo 74. godišnjica junačke smrti četvorice boraca Orjenskog bataljona, 21. januara 1943. godine.

U dogovoru tri bokeljske opštine, domaćin skupa je ove godine Udruženje boraca NOR-a i antifašista Tivta. Predsjednik tog udruženja Dragiša Ćosović poručio da "Antifašizam ostaje trajni i vjekovni put Crne Gore".

Događaju su prisustvovali i predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Ljubo Sekulić i generalni sekretar tog udruženja Dragan Đurović.

Krvavo kolo

Na inicijativu Nikole Djurkovića 20 januara 1942. godine u selu Podi u zaledju Herceg Novog sastali su se predstavnici risansko- krivošijske I hercegnovske grupe ilegalaca, medju kojima su bili I svi članovi Mjesnog komiteta KPJ da bi donijeli zaključke o daljoj političko partijskoj aktivnosti u zapadnoj Boki.

Okupator je saznao za skup pa je 21 januara rano ujutro stotinak okupatorskih italijanskih vojnika, oko 50 četnika Grahovskog bataljona I 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona Orjen opkolilo I napalo grupu Mjesnog komiteta u Podima. U neravnopravnoj borbi poginula su sva četiri člana MK sa Nikolom Djurkovićem na čelu.

Nakon njihove pogibije na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom ( danas trg Nikole Djurkovića) oko odjeće poginulih rodoljuba nacionalisti su zaigrali “krvavo kolo” .

Galerija

Bonus video: