Herceg Novi: Preporuke za stanare zgrada u cilju spriječevanja širenja koronavirusa

"Od ponašanja svakog pojedinca zavisi koliko ćemo svi zajedno pomoći zdravstvenim radnicima i sistemu da se izbori sa ovim izazovom za naše porodice, zajednice i cijelo društvo", stoji u obavještenju
5754 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Opstina HN
Herceg Novi, Foto: Opstina HN

Hercegnovski opštinski tim za zaštitu i spasavanje je u cilju zaštite građana i sprječavanja širenja koronavirusa (CoVID-19) donio niz preporuka za postupanje stanara i skupština stanara stambenih zgrada na teritoriji grada, saopšteno je iz te Opštine.

"Pozivamo građane da se pridržavaju naredbi i preporuka koje su date od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u cilju zaštite javnog zdravlja i sprječavanja širenja infekcije izazvane koronavirusom (CoVID-19). Od ponašanja svakog pojedinca zavisi koliko ćemo svi zajedno pomoći zdravstvenim radnicima i sistemu da se izbori sa ovim izazovom za naše porodice, zajednice i cijelo društvo", stoji u obavještenju.

Evo šta su najbitnije preporuke: "• Ostani doma - ostanite u svojim stanovima, sve poslove koje možete obavite iz sigurnosti doma. Ostankom kod kuće doprinosimo smanjenju rizika da zarazimo sebe i svoje najbliže. • Poseban apel da građani stariji od 65 godina ne napuštaju svoje stanove. Za njih to mogu učini mlađi članovi domaćinstva, dobre komšije ili volonteri Opštine i Crvenog krsta, kojima se možete obratiti pozivom na brojeve telefona 031-327-320, 067-419-735 i 067-317-333, u terminu od 07 do 18 časova. • Održavajte socijalnu distancu - to podrazumijeva distancu od 2 metra između vas i osobe sa kojom ste u direktnom kontaktu. • Vodite računa o higijeni ruku i prostora u kojem boravite - što ćešće perite ruke i dezinfikujte površine sredstvima na bazi alkohola. Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta. • Dezinfikujte ulaze, stepeništa i liftove - preporučuje se da to uradite sredstvima na bazi hlora, na primjer rastvor možete napraviti tako što u 2 litra vode sipate 1 čep domestosa ili drugog sredstva (ace, varakina) prema uputstvu proizvođača. Istim rastvorom možete natopiti i otirače na ulazima u stanove", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, preporuka je da se dezinfekcija obavlja svakodnevno, te da se vodi evidencija o datumu, vremenu čišćenja i osobi koja je čistila, a raspored poslova da organizuje skupština stanara.

"Skupštinama stanara koje imaju ugovor sa firmama za održavanje zgrada preporučuje se da ih češće angažuju radi dezinfekcije ulaza, stubišta i liftova. • Ponašanje u liftu - dugmad pritiskati maramicom ili ubrusom. Maramice odbacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ili dezinfikujte ruke. • Brinimo o drugima - mole se predsjednici skupština stanara ili druga odgovorna lica da sačine spisak starijih stanara i onih sa narušenim zdravljem kojima je potrebna dostava namirnica, lijekova i drugih potrepština. Taj spisak potrebno je u elektronskoj formi dostaviti Sekretarijatu za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost na adresu: aleksandar.kovacevic@hercegnovi.me • Napominju se svi kojima je određena mjera samoizolacije da se pridržavaju izdatih rješenja jer nepoštovanje istih podliježe krivičnoj odgovornosti. "Budimo odgovorni, savjesni, složni i solidarni", poručuju na kraju iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Bonus video: