Herceg Novi: Sprema se popis oko 5.000 nelegalno izgrađenih objekata

Odgovornost je na državnim inspekcijskim organima, ali i na lokalnoj vlasti jer se godinama kasnilo sa izradom planske dokumentacije
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2017. 14:39h

U hercegnovskoj opštini je prema podacima iz lokalne uprave od prije godinu i po, izgrađeno 1.057 objekata bez građevinske dozvole, ali se procjenjuje da ih je skoro pet puta više. Najviše takvih objekata je u Bajkovini gdje je bespravno izgrađeno preko sto porodičnih kuća, na Podima, u Kutima, Čelima, Drenoviku. Svi ti objekti su, uglavnom bez problema, dobili i platili odobrenje za priključak na vodu, kanalizaciju i struju. Uzurpirano je poljoprivredno zemljište u Sutorini gdje je nikla besplanska servisna zona. Zbog, dijelom i bespravne gradnje, zelene površine Savinske dubrave za pet decenija su, sa 50 smanjene na manje od 15 hektara. Divlje gradnje nisu pošteđeni ni kulturno istorijski kompleksi kao Stari grad gdje se probijaju zidine stare nekoliko vijekova, ali i dograđuju objekti koji zauvijek mijenjaju prepoznatljive vizure grada. Najdrastičniji primjer je dogradnja objekta bivšeg Doma JNA.

Divlja gradnja nastavlja se i dalje: od betoniranja prostora uz saobraćajnice za nekoliko parking mjesta, dogradnje porodičnih kuća koje umanjuju kvalitet života komšijama pa do hotela koji građevinsku dozvolu dobijaju kada je gradnja pri kraju. Primjer je dogradnja depadansa hotela Delfin i hotela Park u Bijeloj, investitora preduzečća Carine iz Podgorice. Zakon o izgradnji objekata i uređenju prostora uveo je moratorijum na rušenje nelegalnih objekata izgrađenih prije avgusta 2008. godine.

Odgovornost je na državnim inspekcijskim organima, ali i na lokalnoj vlasti jer se godinama kasnilo sa izradom planske dokumentacije.

Nakon što je donesen Zakon o legalizaciji neformalnih objekata, Opština Herceg Novi, koja nema jedinstvenu evidenciju neformalnih objekata, formirala je radni tim koji ima zadatak da pripremi normativne akte nužne za implementaciju Zakona. Podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata biće moguće od 1. marta do kraja godine.

“Troškovi koje će građani imati u postupku regularizacije jednaki su troškovima u postupku pribavljanja odobrenja za građenje objekta. Vlasnici su u obavezi da plate i naknadu za legalizaciju neformalnog objekta, u iznosu od 20 odsto od utvrđene naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta će moći da se plati u najviše 120 mjesečnih rata, odnosno najviše 240 mjesečnih rata za objekte osnovnog stanovanja”, objašnnjeno je iz lokalne uprave.

Galerija

Bonus video: