Herceg Novi: Za blizance hiljadu, a za trojke tri hiljade eura

Opština Herceg Novi će roditeljima za treće dijete pokloniti po 300, a za novorođeno 100 eura
896 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Opština Herceg Novi će ubuduće roditeljima novorođenih blizanaca pokloniti 1.000 eura, trojki 3.000 eura, dok će za treće dijete roditelji dobiti 300 eura.

Od početka 2018. godine Opština svojim građanima za svako novorođeno dijete uručuje simboličan poklon od 100 eura.

Kako je kazala sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić Opština je i do sada pomagala svoje građane, a to će nastaviti da radi i ubuduće.

"Osim za najmlađe, u Opštini brinu i za starije sugrađane. Osam geronto domaćica brinulo je za 80 naših starijih sugrađana, koji su iskazali želju da ostanu uključeni u ovaj program. Kroz geronto program Opština Herceg Novi pomaže samohranim starijim osobama preko 65 godina, koji nemaju dovoljno mogućnosti da sami o sebi brinu. To su usluge "lakšeg“ tipa", kazala je Samardžić i dodala da oni ne obuhvataju medicinske usluge, već usluge usmjerene na pomoć u socijalizaciji najstarijih sugrađana, obilazak starih lica, obavljanje kućnih poslova, odlazak kod doktora, pribavljanje medicinske dokumentacije, a vrlo često i topao i prijateljski razgovor sa onima koji brinu o njima.

Opština je za tu svrhu opredijelila 40 hiljada eura na godišnjem nivou.

Odlukom su takođe predviđene mogućnosti odobravanja jednokratne pomoći za najugroženiji dio stanovništva, građanima koji su bez posla i u teškoj materijalnoj situaciji.

Takva pomoć predviđena je i za bolesne, za šta je budžetom predviđeno 15 hiljada eura, dok je za jednokratne socijalne pomoći opredijeljeno 60 hiljada eura.

Bonus video: