Herceg Novi: Zabranjeno okupljanje u parkovima, teretanama na otvorenom i dječijim igralištima

Kako je na sastanku rečeno, Dom zdravlja je je kompletno sa svim ambulantama dezinfikovan, a dva ljekara i šest tehničara su trenutno pod mjerama samoizolacije, i svi su bez zdravstvenih tegoba
3576 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sjednice Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Foto: Opština Herceg Novi

U Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi danas je održan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao predsjednik Stevan Katić.

"Zaključeno je da je po svim tačkama sa prošlog sastanka reagovano, a određene su i nove mjere i odluke za postupanje građana i preduzeća čiji je osnivač Opština, kao i privrednih subjekata u našem gradu. Epidemiološkinja Doma zdravlja dr Stefa Glušac informisala je da je u Herceg Novom 400 osoba u samoizolaciji i pod sanitarnim nadzorom, od kojih je 15 imalo kontakta sa potvrđenim pozitivnim slučajevima. Za sada je, što se Herceg Novog tiče, potvrđeno 5 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je jedan naš sugrađanin, na žalost, preminuo", saopšteno je Opštine Herceg Novi.

Kako je na sastanku rečeno, Dom zdravlja je je kompletno sa svim ambulantama dezinfikovan, a dva ljekara i šest tehničara su trenutno pod mjerama samoizolacije, i svi su bez zdravstvenih tegoba.

"Određena je ekipa Doma zdravlja koja će jednom dnevno obilaziti sve građane koji se nalaze u karantinu u hotelu Lighthouse, kako bi pružili zdravstvenu njegu za sve moguće probleme koji nisu sumnja na pojavu koronavirusa. O zdravlju smještenih u I fazi Instituta „dr Simo Milošević“ brinu se zaposleni te ustanove. Sve putnike smještene u karantinima, koji imaju simptome koji bi mogli ukazivati na koronavirus, tretiraće Epidemiološka služba Doma zdravlja. Crveni krst Herceg Novi je u saradnji sa opštinskim volonterima odredio grupu od 4 osobe koje će u dnevnim smjenama pomagati Vojsci Crne Gore i smještenima u karantinu u hotelu Lighthouse, u pogledu dostave hrane, namirnica i osnovnih potrepština. Radi se o broju volontera koju ta organizacija, u saradnji sa opštinskim volonterima, može da odredi za ove potrebe u ovom trenutku", saopšteno je.

Glušac je dodala da je stanje u oba karantina pod kontrolom.

"Sanitarni isnpektor Karmela Mujičić izvijestila je da su od 24.03. na snazi posebne mjere pod kojima državljani Crne Gore mogu da se vrate u državu putničkim vozilom, sa specijalnim odobrenjem NKT. Za sve te osobe se određuje smještaj u neki od karantina, za razliku od dosadašnje prakse, odnosno mjera samoizolacije. Vozači kamiona, kojima je dozvoljeno obavljanje posla, kada ne voze treba da poštuju mjere samoizolacije. Načelnik hercegnovskog Centra bezbjednosti Goran Banićević informisao je da je do sada podnešeno 9 krivičnih prijava, zbog kršenja mjera samoizolacije, rada ugostiteljskih objekata i vožnje sa više od dvije osobe u vozilu", kazali su iz Opštine.

Predstavnica Crvenog krsta Milena Šćekić je informisala da za sada ima 30 volontera na teritoriji grada, te da nema potrebe da dodatnim brojem, ali da će obaviještavati javnost ako se situacija bude mijenjala.

"Od ponedeljka do srijede bilo je 47 poziva za podršku starijim i nemoćnim licima, da im se od njihovih sredstva obezbijede namirnice i ljekovi. Takođe, iz Crvenog krsta su dodali da su u saradnji sa NVO „Help“ i „Mladi Romi“ podijelili humanitarnu pomoć za 12 lica. Uzimajući u obzir da su na nacionalnom nivou donijete odluke o prestanku gradskog, prigradskog i međugradskog prevoza, na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje odlučeno je da će biti obavljeni razgovori sa NKT, kako bi se građanima Luštice obezbijedio prolaz do apoteka, ambulanti i prehrambenih prodavnica u Tivtu", saopšteno je.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

  • Opštinski tim za zaštitu i spašavanje donio je zabranu odlazaka i okupljanja u parkovima, teretanama na otvorenom i dječijim igralištima. Zabrana će važiti i za zeleđe i izletišta. Pripadnici Centra bezbjednosti i Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora ubuduće rigoroznije kontrolisati i upozoravati građane koji su u samoizolaciji, ili na mjestima navedenim u ovoj zabrani.
  • Opštinski tim za zaštitu i spašavanje nalaže velikim trgovinskim lanicma da svakog dana, nakon radnog vremena izvrše dezinfekciju kompletnog spoljašnjeg prostora ispred ulaza svojih objekta, u skladu sa pravilima. Biće provjereni svi navodi o načinima rasporeda rada u trgovinskim objektima, u saradnji sa Inspekcijom rada Crne Gore.
  • Opštinski tim za zaštitu i spašavanje nalaže svim građanima da se strogo pridržavaju vremena za odlaganje otpada, u periodu od 21h do 7h. Takođe, kabasti otpad svi građani moraju ostaviti na mjestu nastajanka, kako ne bi dolazilo do opterećivanja službi koje rade u vanrednim okolnostima.
  • Opština je opredijelila interventnu finansijsku uplatu ka Crvenom krstu, u vrednosti od 3.000 eura, koja će biti iskorištena za kupovinu paketa pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje poziva sve privrednike, preduzeća i ustanove, da pomognu uplatama na žiro račun opštinske organizacije Crvenog krsta Herceg Novi 510-4621-48 CKB, kako bi se sa jednog mjesta pomoć distribuirala onima kojima je to najpotrebnije.
  • Opštinski tim za zaštitu i spašavanje preporučuje svim starijim osobama od 65 godina da nikako ne napuštaju svoje domove, a onima kojima je neophodna dostava namirnica, da svoje potrebe iskažu na telefonski broj Crvenog krsta 327 320, u periodu od 9h do 17h.
  • Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora obići će objekte koji obavljaju dostavu brze hrane, pekare i poslastičarnice, kako bi utvrdili da li zaposleni nose svu potrebnu zaštitnu opremu. Ispred ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge dostave postaviće se obavještenje o zabrani zadržavanja i konzumaciji hrane u neposrednoj blizini objekta.
  • Opštinski tim donio je preporuku da informacije o trenutnoj zdravstvenoj situaciji i ostale informacije od značaja, a vezano za COVID19 infekciju, javnost i mediji dobijaju od Komunikacionog tima Opštine.

Bonus video: