Herceg Novi zatrpan građevinskim otpadom

Na hercegnovskoj rivijeri, naročito u njenom zaleđu, sve je više divljih odlagališta. Prema procjenama Komunalne policije, na području cijele opštine ima ih petnaestak - najviše u naseljima Baošići, Prijevor i Kameno
2446 pregleda 0 komentar(a)
Deponija na Starom gumnu u Baošićima, Foto: Slavica Kosić
Deponija na Starom gumnu u Baošićima, Foto: Slavica Kosić

Zbog nepostojanja zvanične deponije građevinskog otpada, na hercegnovskoj rivijeri, naročito u njenom zaleđu, sve je više divljih odlagališta. Prema procjenama Komunalne policije na području cijele opštine ima ih petnaestak, a najviše u naseljima Baošići, Prijevor i Kameno.

Problem odlaganja te vrste otpada postaje naročito izražen u proljeće kada se intenzivira gradnja, a procjenjuje se da je sada oko stotinu aktivnih gradilišta.

Samo u Baošićima su tri takva odlagališta: u naselju Podkulina, na Starom gumnu i na samo stotinu metara od crkve Svetog Nikole. I lokalni potok je zatrpan željezom, šutom i drugim građevinskim materijalom.

Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora je nakon prijave građana da se u naselju Podkulina istovaruje građevinski otpad utvrdila “da za predmetnu lokaciju ne postoji dozvola za deponovanje građevinskog otpada i vlasniku vozila, odnosno kamiona koji je deponovao otpad, ostavljen je poziv da se javi u prostorije Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora”, saopšteno je “Vijestima”.

“S obzirom na to da je dati rok istekao u ponedjeljak, vlasnik kamiona kažnjen je prekršajnim nalogom, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, u visini od 500 eura. Takođe, u okviru ovog postupka, vlasniku parcele na kojoj je otpad nelegalno deponovan, naloženo je da se deponovanje obustavi i da teren - zemljište poravna, odnosno vrati u stanje prije deponovanja”.

“Kada bi postojala bolja saradnja između pripadnika policije i Komunalne policije, siguran sam da bi i ovaj problem bio manje izražen”, kazao je jedan mještanin Baošića i primjećuje da je istovar otpada najintenzivniji u dane vikenda kada su smanjene kontrole, ili ih uopšte nema.

Za odvoz građevinskog otpada kamionom do 10 tona autoprevoznici naplaćuju oko 40 eura. Po svemu sudeći, to je unosan biznis i za prevoznike i za vlasnike zemljišta na koje se odlaže otpad.

Nova deponija građevinskog otpada planirana je na Sitnici. Sada je tu vrstu otpada moguće odlagati na sanitetskoj deponiji Tisove grede čije je zatvaranje u toku, ali mnogi investitori to izbjegavaju pravdajući se velikom udaljenošću (24 kilometra) deponije od grada i gradilišta.

”Oni koji ilegalno odlažu građevinski otpad na taj način direktno nam oduzimaju posao i profit”, kaže Vladimir Arsić, direktor preduzeća Čistoća u čijoj je nadležnosti i deponija na Tisovim gredama na Dugonji.

On objašnjava da je u toku sanacija deponije koja je povjerena firmi “RR Ivović Company” koji su kvalifikovani i za odvoz građevinskog otpada, a za tonu odvoza građevinskog otpada naplaćuju 5,85 eura.

Arsić ističe da velike firme poput “Azmonta” koji u Kumboru gradi turistički kompleks Portonovi, njihov građevinski otpad odlažu na deponiji na Tisovim gredama.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direktorat za poljoprivredu, je izdalo nekoliko rješenja u zaleđu Herceg Novog na kojima je moguće odlagati građevinski otpad na devastiranom poljoprivrednom zemljištu radi njegove rekultivacije.

Iz Komunalne policije i inspekcijskog nadzora tvrde da su protiv korisnika deponija “preduzete upravne mjere u skladu za zakonskim ovlašćenjima”.

Bonus video: