Hercegnovski planinari učestvovali na manifestaciji "Moba 2018" u Konavlima

Radionice su organizovane, u okviru manifestacije „Moba 2018“, a učesnici su obnavljali međe terasastih dolaca, odnosno kućerice – stare poljoprivredne ostave, poznate po okrugloj osnovi i gradnji isključivo u kamenu, bez vezivnog materijala
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2018. 14:39h

U suvomeđnim radionicama u Grudi i Ćilipima koje su održane ovog vikenda u Konavlima učestvovali su i članovi hercegnovskog planinarskog kluba Subra.

Radionice su organizovane, u okviru manifestacije „Moba 2018“, a učesnici su obnavljali međe terasastih dolaca, odnosno kućerice – stare poljoprivredne ostave, poznate po okrugloj osnovi i gradnji isključivo u kamenu, bez vezivnog materijala.

“Gradnja na suvo, zajednička je crta Mediterana i submediteranskih krajeva, a sve je atraktivnija i kao dio turističke ponude. Objekti građeni na ovaj tradicionalni način najbolje oslikavaju jadransko priobalje i jedan su od njegovih nerazdvojnih simbola. Kućerice, prisutne sa obje strane Jadrana, pod ovim ili onim nazivom i građene u različitim lokalnim varijantama, na Orjenu, osim u toponimu „Kućerice“, nisu prisutne, ali jeste taj način gradnje, upotrebljen za krov bistjerne na Žukovici, u okolini Vrbanja. Subra se između svojih osnovnih aktivnosti bavi i očuvanjem ovog važnog segmenta agrikulturnog pejzaža Orjena”, saopšili su iz hercegnovskog kluba.

“Naše učešće u radionicama, nastavak je saradnje sa veoma aktivnim udruženjem za očuvanje suhozidne ( suvomeđe) gradnje „Dragodid“, odnosno početak saradnje na istom planu sa susjednim Konavlima. Napominjemo da prvu aktivnost u gradnji na suvo imamo već 7. i 8. jula, kada na Orjenskom sedlu, zajedno sa Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena, organizujemo manifestaciju „Naš krš“ u okviru koje će biti organizovan okrugli sto „Krš i održivi razvoj destinacije“ I III Prvenstvom Crne Gore u gradnji suvomeđe”, naveo je Željko Starčević I PK Subra.

Galerija

Bonus video: