Hiljade ljudi na litiji u Nikšiću

Amfilohije se zahvalio Vikentiju i Nazariju na hrabrosti da dođu u Crnu Goru u trenutku kada je crnogorska vlast Rusiji “udarila sankcije”
867 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2017. 19:35h

„Dani Svetog Vasilija Ostroškog”, tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija, koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić, završena je svečanom litijom ulicama Nikšića kojoj je prisutvovalo na hiljade građana.

Litiju, koja odavno nije okupila toliki broj ljudi, a koja je tradicionalno krenula ispred Saborne crkve, predvodili su mitropoliti, crnogorsko-primorski Amfilohije i taškentski i uzbekistanski Vikentije, episkopi, budimljansko-nikšićki Joanikije, kroštanski Nazarije, dioklijski Kirilo, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i zapadno-američki Maksim, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo.

Episkop budimljansko-nikšićki podsjetio je na prvu litiju, veliku kišu i narod koji je dočekao mošti sveca, na zračak sunca koji se u jednom trenutku pojavio, kao i na Amfilohijevu zahvalnost Bogu što nam je dao taj jedan zrak da nas ogrije.

“Čini mi se da je to bilo proroštvo, da se od tog zraka koji nas je tada ogrijao izlila velika božja i milost i svjetost i da ovaj grad od tada ne ostavlja, nego se Sveti Vasilije vratio gradu Nikšiću, i grad Nikšić Svetom Vasiliju Ostroškom”, kazao je Joanikije.

Vikentije je kazao da mu je drago da vidi toliko naroda koji se okupio da “uznese hvalu Sv. Vasiliju i da mu zablagodari za mnoge milosti, iscjeljenja, blagoslove i pomoći”.

Amfilohije se zahvalio Vikentiju i Nazariju na hrabrosti da dođu u Crnu Goru u trenutku kada je crnogorska vlast Rusiji “udarila sankcije”.

“Hvala što ste hrabri i što ste došli”, kazao je Amfilohije.

Litiji su prisustvovale diplomate Ruske federacije, izaslanik Vlade Srbije Marko Nikolić, kao i predsjednik SO Trebinja Dragoslav Banjak.

Pomenuta manifestacija organizuje se od 2000.godine, dok je litija, kada su ulicama grada pod Trebjesom pronešene mošti Sv. Vasilija, prvi put organizovana 1996.godine.

Galerija

Bonus video: