„Hipokratu” skoro pola miliona eura za sedam mjeseci

Troškovi za period januar - jul 2019. skoro premašuju ukupne troškove za 2018, iako Klinički centar ima novi aparat
12176 pregleda 30 komentar(a)
Najsavremeniji MR aparat pušten u rad u oktobru u KC-u, Foto: Savo Prelević
Najsavremeniji MR aparat pušten u rad u oktobru u KC-u, Foto: Savo Prelević

Dvije privatne klinike za sedam mjeseci ove godine dobile su iz budžeta preko pola miliona eura za preglede magnetnom rezonancom (MR), iako je Klinički centar nabavio još jedan novi aparat, a nadležni priznali da je bilo neopravdanog upućivanja i organizovali nov način rada konzilijuma za tu vrstu dijagnostike.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) “Vijestima” su odgovorili da su privatne klinike “Hipokrat” i “Tesla” od januara do avgusta fakturisale toj ustanovi 508.320 eura za MR preglede. “Hipokrat” je dobio neuporedivo veći dio kolača - 420.780 eura. U toj privatnoj poliklinici od januata do jula pregledano je ukupno 2.666 pacijenata, upućenih iz javnih ustanova, a lani u istom periodu skoro dva puta manje.

“Vijesti” su u maju objavile da je država prošle godine privatnicima za MR preglede platila više od pola miliona eura, iako je Klinički centar (KC) u jesen 2018. postao bogatiji za još jedan takav aparat. Izdvajanja za troškove ove vrste pregleda lani su porasla više nego dva puta u odnosu na 2017, kada je privatnicima plaćeno 226.730 eura.

Prema podacima FZO, najviše novca privatnicima je uplaćeno upravo za preglede na magnetnoj rezonanci kod privatnika u posljednjem kvartalu godine, kada je nabavljen novi aparat vrijedan više od 1,4 miliona.

Javni zdravstveni sistem, odnosno KC, raspolaže sa dva MR aparata i trećim koji je u Dječjoj bolnici. Procedura je takva da svi koji čekaju duže od mjesec na pregled, mogu o trošku države da budu upućeni u dvije privatne klinike.

Nadležni su rast troškova pregleda kod privatnika pravdali činjenicom da je stariji aparat bio dva do tri mjeseca van funkcije, što je prouzrokovalo liste čekanja, ali i time što je novi zahtijevao instalaciju i obuku kadra. Iz KC-a su “Vijestima” rekli da se u Centru za radiološku dijagnostiku mjesečno obavi oko 1.100 pregleda i da zaposleni svakog dana u godini, osim prvog januara, rade MR preglede u dvije smjene.

“Dakle, već je uveden prekovremeni rad svakog radnog dana, što znači i svakog vikenda, a od juna ćemo možda i dodatno povećati broj pregleda do granice tehničkih mogućnosti aparata” I u toj ustanovi ocijenili su da se “primjećuje trend povećanja ukupnog broja upućenih na MR dijagnostiku, koji uglavnom nije opravdan”.

Iz KC-a u maju su poručili da će novom organizacijom konzilijuma i zakazivanja prioritetnih pacijenata unaprijediti organizaciju rada i uspjeti da od juna rade još dodatnih 200 pregleda. Nova organizacija rađena je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović.

Zamjenica ministra zdravlja Vesna Miranović objasnila je da će pacijenti dobijati uput za konzilijum za MR koji će biti u trajnom zasijedanju i da će ljekari odluke o prioritetnim pacijentima donositi odmah. Konzilijum, kako je kazala, ima pravo da pacijentima koji nijesu hitni slučajevi zakaže pregled u terminu za dva do tri mjeseca. Iz tog resora nijesu juče odgovorili kojeg datuma je uveden novi način organizacije rada konzilijuma, kako komentarišu činjenicu da se nije smanjio iznos koji država daje privatnicima za MR preglede i koga smatraju odgovornim za rast troškova. Nedavno je iz tog Ministarstva rečeno da se MR pregled djeci zakazuje istog dana, dok odrasle osobe na tu vrstu dijagnostike čekaju između 15 i 20 dana. Državna revizorska institucija 2017. godine utvrdila je da Ministarstvo zdravlja nije izradilo Strategiju nabavke medicinske opreme i nije sprovelo sve zakonske mjere radi obezbjeđenja nabavke opreme koja je potrebna sistemu zdravstvene zaštite. U izvještaju DRI piše da su ugovori sa privatnicima za preglede magnetnom rezonancom zaključeni bez prethodne analize i procjene isplativosti.

DRI nije zaključila da li je isplativije zaključiti ugovor sa privatnim zdravstvenim ustanovama ili nabaviti novu opremu i obezbijediti uslugu u javnom sistemu za sporni pregled.

Naveli su, međutim, da je od aprila 2015. do kraja te godine privatnoj ustanovi uplaćeno 223.931,47 eura, a da se prema podacima sa sajta info.blockimaging.com, aparati za magnetnu rezonancu (GE, “siemens”, “toshiba”, “hitachi”, “philips”) mogu nabaviti za cijenu od 150.000 do 400.000 eura.

Načelnica odjeljenja za MR i CT (skener) dijagnostiku u KC-u Žanka Cerović, ocijenila je ranije da treba povećati nadzor kada je u pitanju slanje pacijenata kod privatnika. Ona je ranije “Vijestima” kazala da Centar za radiološku dijagnostiku nije značajno doprinio većem izdvajanju novca države za MR pregled kod privatnika. Rekla je da je lani, zbog kvara jednog i instaliranja drugog aparata, urađeno oko 1.500 pregleda manje, “što nije moglo značajno, a nikako u ovoj količini da utiče na odliv novca privatnoj bolnici”.

Troškovi značajno rasli, pa od maja krenulo smanjenje

Troškovi MR pregleda kod privatnika drastično su rasli od početka godine. U januaru je fakturisano 43.890 eura, a u aprilu skoro 95.000 (od čega su pregledi u “Hipokratu” državu koštali 82.350 eura). U maju, kada su nadležni najavili novu organizaciju rada, dolazi do blagog smanjenja troškova, pa je u julu ukupno fakturisano 62.190 eura.

Iz KC-a su “Vijestima” ranije kazali da je “važno razjasniti da naš Centar za radiološku dijagnostiku ne može da kontroliše upućivanje pacijenata u privatne ustanove, jer uput izdaje izabrani doktor kada je čekanje duže od mjesec”. Ipak, izabrani doktori pacijente nijesu mogli da šalju samostalno kod privatnika, jer su to mogli da traže samo specijalisti, na osnovu čega im onda izdaju upute.

Bonus video: