"Hipokratu" više novca, iako Klinički centar ima novi magnet

U oktobru stigao novi aparat, ali je u novembru i decembru više pacijenata upućeno u privatne ustanove
3803 pregleda 1 komentar(a)
Novi aparat radi od 3. oktobra 2018., Foto: KCCG
Novi aparat radi od 3. oktobra 2018., Foto: KCCG

Više od pola miliona eura država je platila privatnicima prošle godine za preglede pacijenata magnetnom rezonancom, uprkos činjenici da je Klinički centar (KC) na jesen 2018. postao bogatiji za još jedan takav aparat.

Izdvajanja za troškove pregleda magnetnom rezonancom u dvije privatne klinike porasla su više nego dvaput u odnosu na 2017. godinu, kada je prema izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) privatnicima plaćeno 226.730 eura.

Podaci za 2018. godinu pokazuju da je lani privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Hipokrat” plaćeno 435.270 eura, a beranskoj privatnoj klinici “Tesla” blizu 75.000 eura.

Pregledi magnetnom rezonancom rade se u KC, kao i u dvije privatne klinike koje imaju zaključen ugovor sa FZO.

Iz KC-a je nedavno “Vijestima” rečeno da ta ustanova raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu u Centru za rendgen dijagnostiku i jednim u Dječjoj bolnici. Na tu uslugu, tvrde, čeka se između mjesec i dva.

Iz te ustanove podsjetili su da, ako pacijent za dijagnostiku magnetnom rezonancom dobije termin duži od mjesec u KC-u, izabrani doktor u domu zdravlja ima mogućnost da pregled zakaže u “Hipokratu” u Podgorici ili Radanovićima, kao i u “Tesli”.

Novi Simensov MR Skyra aparat za magnetnu rezonancu, vrijedan više od 1,4 miliona eura, pušten je u rad u KC-u 3. oktobra prošle godine.

Savremeni aparat, jačine 3 Tesla magnetnog polja, kako je saopšteno iz KC-a, daje mnogo kvalitetniju sliku nego aparat od 1.5 Tesla koji je godinama u funkciji.

Iz KC-a su tada poručili da će novim aparatom da bude poboljšan kvalitet pregleda i omogućena bolja dijagnostika, te da će biti mnogo manja potreba za slanje u druge zdravstvene centre van zemlje. Novi aparat za magnetnu rezonancu, kako su tada kazali, naročito je dobar za snimanje krvnih sudova glave, a treba da dovede i do bolje dijagnostike eventualnih tumora, moždanih udara, prostate... Prednost novog aparata je i brzina, jer se pregled mnogo kraće obavlja nego na starijem aparatu.

Prema podacima FZO, najviše novca privatnicima je uplaćeno upravo za preglede na magnetnoj rezonanci kod privatnika u posljednjem kvartalu godine. Posmatrano po mjesecima, najviše je novca od privatnika fakturisano u aprilu, te novembru i decembru 2018. godine.

Lani je pregled magnetnom rezonancom u dvije privatne klinike uradilo 3.284 pacijenata, ali je većina njih, 2.778 osiguranika, na pregled otišla u “Hipokrat”. Najveći broj pacijenata u prošloj godini pregled magnetnom rezonancom kod privatnika radilo je takođe u aprilu, novembru i decembru.

Podaci pokazuju da je porastao broj pregledanih kod privatnika, - 2015. godine pregledano je 1.316 pacijenata, a godinu kasnije 1.673.

“Vijesti” su početkom 2017. godine objavile da je država “Hipokratu” za preglede građana na magnetnoj rezonanci za nepune dvije godine platila oko pola miliona eura, a da se za milion mogao kupiti novi aparat za magnetnu rezonancu. Cijena aparata zavisi od jačine koja se mjeri u Teslama, pa varira od oko 400.000 za aparate male jačine, pa do nekoliko miliona eura.

Državna revizorska institucija 2017. godine utvrdila je da Ministarstvo zdravlja nije izradilo Strategiju nabavke medicinske opreme i nije sprovelo sve zakonske mjere radi obezbjeđenja nabavke opreme koja je potrebna sistemu zdravstvene zaštite. U izvještaju DRI piše da su ugovori sa privatnicima za preglede magnetnom rezonancom zaključeni bez prethodne analize i procjene isplativosti.

DRI nije zaključila da li je isplativije zaključiti ugovor sa privatnim zdravstvenim ustanovama ili nabaviti novu opremu i obezbijediti uslugu u javnom sistemu za sporni pregled.

Naveli su, međutim, da je od aprila 2015. do kraja te godine privatnoj ustanovi uplaćeno 223.931,47 eura, a da se prema podacima sa sajta info.blockimaging.com, aparati za magnetnu rezonancu (GE, Siemens, Toshiba, Hitachi, Philips) mogu nabaviti za 150.000 do 400.000 eura.

Za liječenje van države, putne troškove i dnevnice lani izdvojeno 8,2 miliona

Za liječenje crnogorskih pacijenata van države, putne troškove i dnevnice preko svih komisija lani je izdvojeno ukupno 8.204.631 eura u prošloj godini. To je za oko 1,6 miliona eura manje u odnosu na 2017, koja je bila rekordna u posljednjih 13 godina. Tada je za liječenje u inostranstvu potrošeno 9.832.218 eura.

Prvostepena komisija Fonda u inostranstvo uputila je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku prošle godine 3.202 osiguranika, što je za oko 24 odsto manje u odnosu na 2017.

U 2018, van zemlje, liječilo se po uputu prvostepene komisije 1.943 osiguranika, 766 je bilo na kontroli, dok je na dijagnostiku u inostranstvo pošlo 493 pacijenata. Broj upućivanja po sva tri osnova smanjen je u odnosu na 2017. godinu.

Kada je riječ o dijagnostici, najviše ljudi upućivano je na PET skener, HLA tipizaciju, odnosno tipizaciju tkiva ili testiranje na antitijela, zatim aplikaciju radioaktivnog joda i hemioterapiju... I na kontrolu, kao i dijagnostiku je najviše pacijenata upućeno upravo u susjednu Srbiju. Prema izvještaju Fonda, u 2018. godini pacijenti su se liječili van zemlje i dobijanjem uputa koje izdaje centrala te institucije, na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za liječenje u inostranstvu.

Preko te komisije, odboreno je 639 uputa za godinu. Čak 345 uputa bilo je za Tursku, 97 za Srbiju, 60 za Hrvatsku, 37 Njemačku, po 27 za Republiku Srpsku i Sloveniju... Po tom osnovu potrošeno je više od tri miliona, a najviše novca izdvojeno je za liječenje u Njemačkoj, zatim Turskoj.

Bonus video: