Hirurzi bi dvaput veće koeficijente

Zahtjevima hirurga Kliničkog centra juče se pridružilo i 50 kolega sa Interne i Klinike za ginekologiju i akušerstvo
98 pregleda 7 komentar(a)
hirurzi, Foto: Savo Prelević
hirurzi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2016. 19:37h

Hirurzi Kliničkog centra (KC) saopštili su da neće odustati od zahtjeva da im minimalni koeficijenti za obračun zarada iznose od 12 do 19.

U ime Sindikata doktora medicine KC-a Predrag Bajić je kazao “Vijestima” da su ministru zdravlja predočeni koeficijenti 12, 18 i 19 - za doktore medicine, specijaliste i uže specijaliste, “kao minumum od kojeg neće odustati”.

On je pojasnio da su od Šegrta preksinoć zatražili korigovanje koeficijenata utvrđenih Zakonom o zaradama u javnom sektoru, koji iznose od 6,2 do 8,8 i “degradiraju njihovu profesiju”.

“Sa istim stavom ministar je bio upoznat i prije izglasavanja zakona kroz peticiju koju je potpisalo 950 doktora medicine iz Crne Gore, a koja je tada u potpunosti ignorisana”, rekao je on.

Hirurzima se juče pridružilo i 50 kolega sa Interne klinike i Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

U dopisu Šegrtu naveli su da zahtijevaju da ne potpiše granski kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatima zdravstvenih radnika i da Zakon vrati na dopunu.

“Svejsni smo da je zvanje koje smo odabrali naš lični izbor i želja, ali nam je i pored toga bilo potrebno mnogo truda da postignemo to što smo postigli. Dajemo od sebe maksimum bez obzira na uslove u kojima radimo i zarade koje trenutno imamo”, piše u dopisu.

Iz Sindikata doktora medicine “Vijestima” je preksinoć, nakon sastanka sa Šegrtom, rečeno da će biti prinuđeni i na radikalne mjere, ukoliko ministar ne udovolji njihovim zahtjevima.

Bonus video: