Hitno nabavljaju reagense za grip

Ugovor vrijedan nešto više od šest hiljada eura potpisan sa kompanijom “Farmalab”
3918 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje tražio je krajem februara hitnu nabavku reagenasa za laboratorijsko ispitivanje virusa gripa.

Ugovor o nabavci reagenasa, vrijedan 6.050 eura, sa Institutom za javno zdravlje potpisala je firma “Farmalab” 6. marta.

U odluci o pokretanju postupka nabavke piše da je reagense potrebno hitno nabaviti zbog praćenja aktuelne epidemiološke situacije i povećane aktivnosti gripa, kao i broja zahtjeva za ispitivanjem na prisustvo virusa gripa.

Nabavku reagenasa Institut za javno zdravlje finansirao je iz sopstvenih izvora.

Od gripa su, zaključno sa 3. martom, umrle 22 osobe. Uglavnom je riječ o pacijentima koji su imali neku hroničnu bolest i nijesu vakcinisani protiv gripa.

Intenzitet aktivnosti gripa prošle sedmice bio je nizak, a broj oboljelih u opadanju. Izabranim ljekarima javilo se 386 osoba sa simptomima nalik gripu, kao i 7.650 pacijenata sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta.

Od početka godine, grip je u Institutu za javno zdravlje laboratorijski dokazan kod 417 pacijenata, od kojih je 416 slučajeva infekcije virusom tipa A i jedan B.

“Od ukupnog broja laboratorijski testiranih uzoraka od početka sezone, njih 46,1 odsto je bilo pozitivno na prisustvo gripa”, kazali su iz Instituta.

Bonus video: